Mergi spre compartimentul: Cultura
02 aprilie 2016, 11:30 Cultura views 6648
O placă comemorativă dedicată academicianului Tadeusz Malinowski a fost dezvelită la Chişinău (Foto)
02 aprilie 2016, 11:30 Cultura views 6648

O placă comemorativă dedicată academicianului Tadeusz Malinowski a fost dezvelită la Chişinău (Foto)

În cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică, ce s-au desfăşurat în perioada 30-31 martie la Chişinău, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la nașterea academicianului Tadeusz Malinowski, astăzi a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate savantului moldovean de origine poloneză, fondator al școlii moldovenești de cristalografie.

Ceremonia de dezvelire s-a desfășurat la Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde reputatul savant a activat mai mulţi ani.

La eveniment au participat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării al Poloniei, Radoslaw Domagalski-Labedzki, Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, Artur Michalski, diplomaţi, funcţionari de stat, oameni de ştiinţă şi cultură.

În alocuțiunea sa preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a menţionat că Tadeusz Malinowski i-a fost profesor la Universitatea de Stat din Moldova.

„Tadeusz Malinowski a fost o personalitate extraordinară. Era un adevărat enciclopedist. Cunoştea mai multe limbi europene şi vorbea o română perfectă. În afară de ştiinţă, era preocupat de cultură. A scris şi cartea „Taina Luceafărului". Cu toate că a venit din Polonia, a promovat întotdeauna limba română şi istoria neamului nostru", a accentuat Gheorghe Duca.

La rîndul său, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării al Poloniei, Radoslaw Domagalski-Labedzki s-a referit la relaţiile moldo-polone, exprimîndu-şi satisfacţia că în ultimii ani acestea au cunoscut o dezvoltare aprofundată. În acelaşi timp, oficialul polonez a subliniat că Polonia are grijă de conaționalii săi, care cu sau fără voia lor s-au pomenit în afara graniţelor, un exemplu fiind şi cel al lui Tadeusz Malinowski.

Tadeusz Malinowski (1921-1996) a fost un fizician ilustru, fondatorul şcolii moldoveneşti de cristalografie, inspiratorul şi organizatorul renaşterii diasporei poloneze în R. Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

academia , placă comemorativă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.