Mergi spre compartimentul: Cultura
23 martie 2016, 16:15 Cultura views 8750
O expoziţie a pictorului Florentin Leancă a fost vernisată la Ambasada Ungariei
23 martie 2016, 16:15 Cultura views 8750

O expoziţie a pictorului Florentin Leancă a fost vernisată la Ambasada Ungariei

La Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău a avut loc ieri vernisajul expoziţiei pictorului Florentin Leancă.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, ai organelor publice centrale şi locale, artişti plastici, scriitori, precum şi admiratori ai creaţiei artistice.

În discursul său, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a menţionat că prin această expoziţie, Florentin Leancă ne invită imaginar într-o călătorie prin Chişinăul vechi, un oraş de altădată cu ulicioarele, stradelele istorice, cu căsuţe aranjate cu drag.

„Aşa cum un cronicar înşiră pe hîrtie file din istorie pentru a o lăsa strămoşilor, Florentin Leancă pictează file din istoria oraşului, pentru ca viitoarele generaţii să-l cunoască aşa cum este reprezentat rustic, mioritic, cu un farmec aparte. Priviţi oraşul Chişinău prin prisma sufletului pictorului Florentin Leancă – este un oraş curat, care abundă în culori albe. Albul persistă în lucrările lui – un alb care insuflă puritate. Un oraş clădit cu suflet în care fiecare se regăseşte sufleteşte", a constatat diplomatul maghiar.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a subliniat că Florentin Leancă este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori de la noi. „El este prezent la toate expoziţiile din ţară, precum şi la cele din România. Aceste lucrări parcă nu sînt pictate, ci sînt scrise în versuri despre oraşul care dispare. Descoperim în ele o notă de nostalgie, că n-am putut păstra şi preţui ceea ce am avut", a accentuat preşedintele UAP.

Solicitat de MOLDPRES, Florentin Leancă a afirmat că expoziţia cuprinde 36 de lucrări, pe care le-a realizat în ultimii 15 ani. „Am pictat în centrul istoric al oraşului - de la strada Ciuflea spre lacul din Valea Morilor, de la fabrica „Bucuria", pînă la biserica Mazarache. Prima lucrare despre oraşul vechi datează din anul 2000, şi cea mai recentă – din 2016. În total, am executat peste 60 de lucrări despre oraşul vechi. Multe dintre clădirile pictate, din păcate, au dispărut", a mai spus autorul expoziţiei.

Florentin Leancă s-a născut la 29 august 1966 în oraşul Floreşti. În 1986 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală", iar în 1999 – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În 2001 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În anii 2001-2009 a fost vicepreşedinte al UAP. Florentin Leancă a fost distins cu premii la expoziţii de pictură din R. Moldova şi România.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , pictor , ambasada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.