Mergi spre compartimentul: Cultura
27 ianuarie 2016, 15:01 Cultura views 8200
Anul 2016 și evenimentele culturale preconizate
27 ianuarie 2016, 15:01 Cultura views 8200

Anul 2016 și evenimentele culturale preconizate

Orice s-ar zice, dar cultura ne va salva. Cultura e cea care ne reprezintă. Anul 2016 se așteaptă a fi unul plin de conținut cultural și la Călărași, și la Nisporeni, și la Ungheni. Vreți dovezi? Citiți rîndurile ce urmează. Am discutat cu mai marii din domeniul culturii din regiune la începutul săptămînii curente, în contextul Zilei Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie.

CĂLĂRAȘI

Referindu-se la cartea de vizită a raionului în domeniul culturii, Dumitru Trifan, șeful Secției Cultură Călărași, a declarat din start: "este vorba de oamenii noștri, de cele 32 de colective artistice cu titlul model". În plus, a remarcat dînsul, cultura călărășeană ar fi de neconceput fără Biblioteca "Grigore Vieru", cunoscută în toată țara, grație serviciilor de calitate pe care le oferă, dar și pentru proiectul "Novateca" implementat aici cu succes.

Un loc aparte în această listă îl ocupă sate întregi de oameni, care se implică activ în organizarea diverselor evenimente culturale. Printre acestea: Sipoteni, Meleșeni, Pîrjolteni, Hoginești. "Lumea de acolo este receptivă, se oferă să ne ajute cu ce pot", a explicat Dumitru Trifan .

Agenda evenimentelor culturale călărășene – încărcată cu de toate

Potrivit șefului Secției cultură, evenimentele din acest an vor fi multe și diverse."Ne așteaptă un program foarte interesant dedicat Festivalului "Mărțișor-2016", care a ajuns la o ediție aniversară, a 40-a", a remarcat Dumitru Trifan.

Vor urma festivalurile tradițioanle, cum ar fi cel de la Hoginești, dedicat olarilor, apoi la Palanca, unde sînt planificate un șir de activități, printre care și sărbătoarea Sînzienelor. Pîrjolteniul va găzdui, pentru a doua oară, Festivalul "Cîntec vechi de sat cîntat".

Totodată, se lucrează asupra unor proiecte culturale noi. Se dorește reanimarea artei corale la Sadova, unde activează un colectiv care, pe timpuri, era cunoscut în toată țara.

"Mai pe scurt, planurile sînt multe și grandioase", a concluzionat șeful Secției cultură, după care a accentuat: "Totul e realizabil, atîta timp cît avem colective bune care pun suflet în ceea ce fac".

UNGHENI

"Oamenii de cultură și folclorul, care ne definește ca neam, reprezintă cartea de vizită a raionului Ungheni", a declarat și Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism, specificînd că Ungheniul a dat naștere unui șir de personalități notorii, apreciate în R. Moldova, dar și peste hotarele ei. Cultura ungheneană, potrivit dînsei, este reprezentată cu succes și de cele 30 de colective cu titlu model, dar și de instituțiile de învățămînt artistic din raion, cum ar fi Școala de muzică și Școala de arte plastice din Ungheni, Școala de arte din Cornești cu o filială la Pîrlița, Școala de arte Sculeni cu filială la Petrești.

2016 – an aniversar pentru oameni, colective și instituții culturale

Acest an este aniversar pentru mai multe colective artistice, personalități și instituții culturale din raion. Astfel, actorul Nicolae Darie, ansamblul "Struguraș", Biblioteca "Dimitrie Cantemir" vor celebra aniversarea de 70 de ani. Ansamblul de dans și orchestra de muzică populară "Drăgaica" din Pîrlița, formația folclorică "Tudorițele" din Todirești vor marca 25 de ani de activitate. 30 de ani va împlini Festivalul "După datina străbună", cel mai longeviv eveniment pe care îl organizează Secția Cultură și Turism Ungheni.

Anul 2016 va fi marcat și de o premieră. Este vorba de Gala admirației, prilejuită de Ziua profesională a lucrătorilor din cultură, care va avea loc în luna mai. "Încă se lucrează asupra conținutului acestui eveniment, dar de pe acum pot spune că la gală vom aduce în prim-plan ceea ce admirăm în cultură – oamenii și talentul lor", a explicat Galina Moraru.

La final, dînsa a făcut o remarcă: "Dacă și celelalte domenii ar fi reprezentate prin așa valori cum le are cultura, cu siguranță am avea alt nivel de trai".

NISPORENI

Cartea de vizită a raionului Nisporeni în cultură o reprezintă cele 20 de colective cu titlu model, ne-a comunicat Aurelia Andronache, șefa Secției Cultură și Turism. Printre acestea se numără: Ansamblul folcloric de bărbați "Dor nisporenean", Fanfara "Vasile Amarfii" , Ansamblul de muzică și dansuri populare "Moștenitorii", Ansamblul de dansuri populare "Izvoraș" de la Vărzărești. Lista poate continua cu Școala de muzică și Școala de arte plastice din Nisporeni, care au dat numeroase personalități în domeniu. "Cartea noastră de vizită ar putea fi completată și cu bustul lui Mihai Eminescu sau monumentul lui Ștefan cel Mare", a adăugat Aurelia Andronache.

Evenimentele anului – accent pe continuitate

Anul va fi bogat în evenimente culturale la Nisporeni, peste 40 la număr. Accentul va fi pus pe continuitatea festivalurilor tradiționale, cum ar fi Festivalul-concurs al interpreților cîntecului folcloric "Maria Drăgan" de la Bălăurești sau "Bîlciul olarilor" de la Iurceni. Nu vor lipsi din tabloul cultural nisporenean nici sărbătorile de sezon, "Mărțișor-2016", "Toamna de aur", "V-am ura, v-am colinda". Totodată, mai multe colective artistice se pregătesc să participe la concursuri internaționale: în Polonia, Bulgaria și Turcia.

"Cultura nu va bate pasul pe loc și, oricît de greu ar fi, va merge înainte", a accentuat Aurelia Andronache.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

cultura , eveniment , raioane

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.