Mergi spre compartimentul: Cultura
23 septembrie 2015, 17:17 Cultura views 7405

23 septembrie 2015, 17:17 Cultura views 7405

"Iată că sînt din nou cu voi...'' (Foto)

Pe 21-22 septembrie, la Chișinău, a avut loc Festivalul „A. Pușkin, sînt din nou cu voi", consacrat aniversării a 195-a de la sosirea marelui poet rus la Chișinău și Anului Literaturii Ruse. Evenimentul a fost organizat de Rossotrudnicestvo și Comunitatea Rusă din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

Festivalul a demarat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt"cu depuneri de flori la monumentul lui A. Pușkin și compoziția literar-muzicală pregătită de elevii liceului, ce-i poartă numele, din capitală.

Manifestările au continuat la Centrul Rus de Știință și Cultură (CRȘC). Aici a avut loc inaugurarea Aulei Pușkin − Centrului Cultural și Educațional, ale cărui activități vor viza pe menținerea și consolidarea pozițiilor limbii și culturii ruse, dar și pe promovarea creației lui A. S. Pușkin pe teritoriul Moldovei. Numeroșii oaspeți au aflat despre istoria Aulei Pușkin, deschise la Chișinău, la începutul secolului al XX-lea, dar și despre planurile proaspăt reinauguratei Aule Pușkin din cadrul CRȘC, au luat cunoștință de expoziția de fotografie "Prin locurile pușkiniene din Moldova" și de secțiunea "Pushkiniana" a bibliotecii Centrului.

Apoi a avut loc prezentarea noii cărți a cunoscutului pușkinist moldovean Victor Cușnirenco „Sfîntă pentru sufletul poetului" (Călătoria pe Cercul pușkinian basarabian), publicat cu sprijinul Ambasadei Rusiei, Reprezentanței Rossotrudnicestvo și Comunității Ruse în RM.

Festivalul a găzduit ședința Clubului de Istorie și Literatură al Comunității ruse, „Rusia – Moldova: oameni, evenimente, fapte", la care s-a vorbit despre proximitatea lui A. Pușkin cu mișcarea de eliberare revoluționară și relația sa cu decembriștii sudici.

În cea de-a doua zi a Festivalului la CRȘC s-au adunat 17 echipe - participanți la Jocul Intelectual-sportiv pietonal, „Călătorie prin Chișinăul pușkinian" („City Quest"). Acesta a fost realizat de membrii Asociației de Jocuri Intelectuale RM „City Quest". Studenții universităților și elevii liceelor au mers pe itinerarele lui Pușkin la Chișinău, au rezistat unei serii de teste diferite și cu ajutorul cunoștințelor, logicii și gîndirii în echipa au fost capabili să descopere tainele și ghicitorile marelui geniu.

Festivalul Pușkin s-a încheiat la Biroul Relațiilor Interetnice a RM cu ceremonia de premiere a învingătorilor jocului și o compoziție literar-muzicală înflăcărată "Și-mi va fi dragă amintirea lui ...", cu participarea elevilor liceelor din capitală: "A. Pușkin", "N. Gogol" și "M. Grecu".

Sursa: www.facebook.com

Cuvinte cheie:

Festival , eveniment , cultura , poet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2277 locuitori

Săiţi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Săiţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2277 de oameni. Satul Săiți a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.