|
Chișinăul va găzdui Tîrgul Naţional al Covorului
Primul Târg Naţional al Covorului se va desfăşura cu genericul „Covorul dorului" şi va avea loc pe 13 decembrie la Centrul de Expoziţii Moldexpo. Evenimentul este organizat în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru înaintare pe lista UNESCO. Cea de a doua componentă a sărbătoririi Covorului va fi Gala Portului Popular.
Obiectivul evenimentului este de a promova țesutul covoarelor și ale altor textile din lână și de a contribui la promovarea lor pe plan extern.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, spune că proiectul este inițiat pentru a reanima arta ţesutului și din „dor de covorul nostru naţional, de colecţiile tradiționale, de arta ţesutului şi de acele eroine care continuă şi azi să mai practice această artă. Sunt comori, ce transmit, peste secole, informaţii nescrise prin ornamentele lor cifrate, dar foarte preţioase. Sunt nişte pagini din istoria poporului nostru, Monica Babuc.
Evenimentul va conține mai multe compartimente: Covorul Tradiție, Covorul Istorie, Covorul Contemporanietate, Covorul Prieten și Covorul Sentimental. Vor fi etalate piese valoroase din patrimoniul muzeelor, operele ţesute 25 de meşteri populari.
În cadrul evenimentului, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va prezenta expoziţia „Covorul Tradiţie". Instituția deține o colecţie de covoare de peste 1500 de piese de o valoare artistică excepțională.
În cadrul târgului vor fi 25 de meşteri populari şi femei ţesătoare ce vor propune spre vânzare covoare și alte tipuri de țesături din lână, catrințe, traiste. Astfel pentru prima dată în ultimii 20 de ani cetățenii vor avea posibilitatea să achiziționeze covoare noi țesute manuala.
Târgul va culmina cu Gala Portului Popular de Iarnă în anul 2014, care se află la cea de-a doua ediţie.
Proiectul este realizat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 6200 locuitori
Hlinaia este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 6200 de oameni în anul 2007. Satul Hlinaia a fost atestat documentar în anul 1859.
Comentarii
(0)