Mergi spre compartimentul: Istoria
13 octombrie 2022, 11:00 Istoria views 3061
Enigma „Porților de la Chilia”, descifrată datorită plăcii lui Stefan cel Mare
13 octombrie 2022, 11:00 Istoria views 3061

Enigma „Porților de la Chilia”, descifrată datorită plăcii lui Stefan cel Mare

Enigma „Porților de la Chilia” a fost descifrată datorită plăcii lui Stefan cel Mare, montată în zid în 1484. Despre aceasta a povestit istoricul și arheologul Andrei Crasnojon, relatează Noi.md.

În videoclip, Andrei Crasnojon vorbește despre vechea Cetate Albă, care, mulțumită lui Ștefan cel Mare, a rezistat atacurilor dure ale armatelor Imperiului Otoman și, prin urmare, și-a putut menține aspectul intact pînă astăzi. Cetatea moldovenească cu turnuri de luptă gotice a fost atacată în repetate rînduri de otomani.

Pregătindu-se, în august 1484, pentru asediul orașului de către sultanul turc Bayezid al II-lea, nu se reușea întărirea clădirii cu zăbrele de ridicare, așa cum se făcea atunci în Evul Mediu. Prin urmare, domnitorul moldovean Ștefan cel Mare a luat o decizie arhitecturală interesantă și a finalizat construirea unei armuri de cinci metri la cetate, încercînd să întărească în grabă Porțile de la Chilia – secțiunea cea mai vulnerabilă a cetății.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
61 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.