Mergi spre compartimentul: Istoria
23 ianuarie 2013, 10:29 Istoria views 8218
23 ianuarie 2013, 10:29 Istoria views 8218

Vasile Stati: În Moldova se interzice publicarea cărților despre istoria Moldovei

Astăzi, la Chișinău, la filiala moldovenească a Fondului Internațional al Unității Popoarelor Ortodoxe, a avut loc lansarea cărții scrise de istoricii renumiți Vasile Stati și Vladislav Grossul "Etnonimele "volohi", "moldoveni", "români" și derivatele lor în istorie". Evenimentul s-a desfășurat în contextul consolidării statalității Republicii Moldova și integrării acesteia în comunitatea mondială.

"Prezenta carte este dedicată istoriei termenilor respectivi și derivatelor acestora. În baza numeroaselor documente, se poate ajunge la o concluzie – etnonimul "moldoveni" a apărut foarte demult, aproximativ cu 800 de ani în urmă, fiind mai vechi decît toponimul Moldova. Denumirea țării provine de la numele poporului", a menționat istoricul Serghei Nazaria.

Potrivit autorului cărții Vasile Stati, aceasta se bazează pe o analiză minuțioasă a unor materiale și documte istorice foarte bogate. "Drept surse și fapte ale cărții au servit patru volume și două anexe de documente de pînă în 1504, pînă la domnia lui Ștefan cel Mare", a spus Vasile Stati.

Autorul, de asemenea, a prezentat un alt studiu istoric, intitulat ”Moldova – o istorie adevărată”.

"Știu că nu există o istorie adevarată, ci o istorie care este la maxim aproape de adevăr, în baza faptelor și evenimentelor reale. Se știe că primul document găsit în limba moldovenească datează din anul 1572. Toate aceste cărți povestesc despre faptul că cel de-al doilea component principal al limbii și al etniei moldovenești este cel slav. Conform acestor studii, moldovenii și caracteristicile lor de bază – istoria Moldovei, autoetnonimul ”moldoveni” și limbă moldovenească – sînt unele dintre cele mai vechi și stabile din istoria Europei", a spus istoricul.

Potrivit lui Vasile Stati, cărțile au apărut la Odesa. În Moldova, publicarea acestora este interzisă. Cartea "Etnonimele "volohi", "moldoveni", "români" și derivatele lor în istorie", a văzut lumina tiparului deocamdată în ediție limitată – 450 de exemplare. În acest an, autorii intenționează să lanseze următoarea ediție a cărților – într-un număr mai mare, în limbile rusă și engleză.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
549 locuitori

Regina Maria este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lugovoe și Regina Maria. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 549 de oameni. Satul Regina Maria a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.