Mergi spre compartimentul: Istoria
01 august 2011, 13:46 Istoria views 9569
01 august 2011, 13:46 Istoria views 9569

Mitropoliți moldoveni în cadrul Patriarhiei Moscovei

Arhiepiscopul de Ekaterinburg, Vichentie Morari, originar din Republica Moldova, a devenit mitropolit al unui nou district Mitropolitan care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din Asia Mijlocie: Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

În cadrul şedinţei din 27 iulie 2011, desfăşurat în Lavra din Kiev, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat mai multe hotărîri, inclusiv numirea unor originari din Republica Moldova în scaune mitropolitane.

Astfel s-a decis înfiinţarea Districtului Mitropolitan al Asiei Mijlocii, care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Pentru aceste eparhii urmează să fie aleşi noi episcopi, iar mitropolit al acestui district, cu sediul la Taşkent, a fost numit ÎPS Vichentie Morari (originar din satul Sculeni, Ungheni), pînă acum arhiepiscop de Ekaterinburg.

Anterior aceste ţări erau incluse într-o singură eparhie, condusă de mitropolitul Vladimir Ichim (originar din Vărzăreştii Noi, Călăraşi), care acum a fost transferat ca mitropolit de Omsk.

Sursa: stirilocale.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1657
Populația:
50100 locuitori
Logo

Rîbnița este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul este situat la o distanță de 130 km de Chișinău. Populaţia orașului Rîbnița constituia 50 100 oameni în anul 2010. Localitatea Rîbnița a fost menționată documentar în anul 1657.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.