Mergi spre compartimentul: Istoria
24 august 2017, 12:35 Istoria views 43195
Au fost găsite 91 de monede dacice de argint (Foto)
24 august 2017, 12:35 Istoria views 43195

Au fost găsite 91 de monede dacice de argint (Foto)

Argintul a stat în pămînt 2400 de ani și s-a păstrat aproape intact. Comoara descoperită a fost dusă la muzeu.

Căutătorul de comori din România Ionel Sandu a descoperit pe o pășune de lîngă satul Vînători, județul vrancea, adevărate comori ale dacilor. În total, au fost găsite 91 de monete de argint datate din perioada geto-dacică. Monedele s-au păstrat excelent. Greutatea fiecăreia este e 10-13 grame. Pe avers este chipul lui Zeus, iar pe revers – un cal aflat în mișcare.

Un grup de arheologi va merge împreună cu Ionel pentru a continua căutările în același loc. În România este nevoie de autorizație pentru deținerea și utilizarea detectorului de metale, iar Ionel dispune de aceasta. El are un detector de metale XP Deus.

Comoara a fost transmisă Muzeului de Istorie din orașul Focșani. În prezent se examinează problema recompensei.

Potrivit specialiștilor de la muzeul de istorie din Focșani, tezaurul constă din drahme getice de tip Dumbrăveni. Aceste monede imit tetradrahmele macedonene (4 drahme) de pe timpul tatălui lui Alexandru Macedon, împăratul Filip al II-lea (382-336 Î.e.n.). Se pare că geto-dacii aveau propriul sistem bănesc. De menționat că geții și dacii sînt niște triburi tracice ce locuiau pe teritoriul României moderne. Potrivit istoricilor români și europeni, dacii sînt strămoșii poporului moldovenesc și român.

Cît privește căutarea comorilor, specialiștii caută pe parcursul mai multor ani cosonii – monedele din aur ale Daciei de pe timpul regelui Coson (sec. I î.e.n.). Un coson la o licitație numismatică se vinde cu 3-5 mii de euro.

Visul căutătorilor de comori din România este tezaurul regelui Decebal al Daciei. Potrivit legendei din manuscrise, în ultimii săi ani de domnie Decebal a schimbat cursul unui rîu și a îngropat o cantitate enormă de aur, bijuterii și armament la fundul lui. Apoi cursul a fost întors înapoi, iar regele i-a ucis pe toți cei care l-au ajutat.

Așa sau altfel, în cronicile romane este indicat că împăratul roman Traian, care l-a învins pe Decebal în sec. II e.n., a scos din Dacia 165,5 tone de aur și 331 de tone de argint.

Foto: Barelieful de pe coloana lui Traian de la Roma, ce ilustrează transportarea comorii dacilor.

Sursa: www.mdregion.ru

Cuvinte cheie:

moneda , Dacia , argint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.