Mergi spre compartimentul: Istoria
24 august 2015, 17:12 Istoria views 6001
Unde e mai bine la Chișinău să cauți o comoară
24 august 2015, 17:12 Istoria views 6001

Unde e mai bine la Chișinău să cauți o comoară

Se pare că în Moldova este suficient să sapi cu hîrlețul și să dai de un ascunziș cu obiecte vechi de valoare. Pe cît este de reală această impresie, ne relatează arheologul Serghei Popovici.

Se spune că atunci, cînd turcii în anii războiului ruso-turc din anii 1806-1812 s-au retras de pe actualul teritoriu al Moldovei, ei și-au ascuns aici bunurile și banii. Sperau să se întoarcă sau pur și simplu n-au fost în stare să le ia pe toate cu dînșii. Una dintre aceste comori, după cum afirmă chișinăuienii nativi, a fost ascunsă întro casă de piatră cu un nivel din afara orașului. Au trecut mai mult de două sute de ani, iar casa există și acum – unul dintre numeroasele monumente de arhitectură neîngrijite, pitulită și dosită de buruieni. Acum în apropierea ei se află blocul principal al Fabricii de cofetărie „Bucuria".

După cum afirmă cei, care au fost în interiorul ei, acolo nu este nici o comoară și nici nu se știe, dacă a fost vreodată. Zvonurile populare sunt însă inexorabile și legenda rămîne legendă.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

comoara , Chisinau , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.