De 53 de ani este ascuns adevărul despre apariţia scrisului pe Terra
Acum 53 de ani (1961), în localitatea Tărtăria (România) arheologul Nicolae Vlassa a descoperit trei tăbliţe de lut, care au fost datate de cercetători cu mijlocul mileniului VI î.Hr. Astfel, Tăbliţele de la Tărtăria reprezintă cele mai timpurii mărturii ale scrisului uman, fiind cu cel puţin un mileniu mai vechi decît monumentele scrierii sumeriene din Mesopotamia.
Suprafaţa tăbliţelor este acoperită cu diferite imagini, reprezentări stilizate de animale şi copaci, dar şi simboluri cu o semnificaţie incertă. Această descoperire senzaţională încă nu şi-a găsit locul bine meritat în tratatele şi manualele de istorie a neamului uman. Deoarece subminează multe teorii privind originea civilizaţiei umane, această descoperire a trecut practic neobservată, iar unii istorici şi-au permis să afirme că tăbliţele sînt falsuri, „puse” în groapă de descoperitor.
A rămas fără atenţie şi faptul că tăbliţele de la Tărtăria au fost descoperite lîngă un schelet care a fost datat aproximativ de cercetători cu anul 5500 î. Hr., iar reputata cercetătoare Marija Gimbutas a demonstrat că aceste piese sînt cele mai vechi mărturii ale scrisului uman.
Descoperirea a rămas practic anonimă şi după ce astfel de tăbliţe au fost identificate şi în alte regiuni din Balcani: în Bulgaria (Karanovo, Gracianiţa), Grecia (malurile lacului Orestiada), Serbia, Ungaria, Ucraina, Moldova.
Respectiv, pe parcursul ultimelor decenii au apărut mai multe argumente în susţinerea ipotezei privind apariţia scrierii pictografice mai întîi în sud-estul Europei şi mai apoi în Mesopotamia.
Ca dovadă poate servi studiul cercetătorului american Keith Massey, specialist în criptarea şi decriptarea mesajelor, care demonstrează originalitatea şi valoarea istorica a tăbliţelor de la Tărtăria.
Mai multe informaţii despre Scrisul în lumea antică puteţi afla pe site-ul nostru.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1907
- Populația:
- 430 locuitori
Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.
Comentarii
(0)