|
Chișinău. 4 anotimpuri. Iarna (Foto)
Noi toți ne dorim ca orașul în care locuim – Chișinău – să fie acoperit de zăpadă... Rămîne să ne alinăm doar cu speranța că în curînd vor veni ninsorile și pe meleagurile noastre, iar între timp să ne amintim cum a fost iarnă la Chișinău anii precedenți.
Iarna în Chișinău
Chișinăul este un oraș frumos, original și unic. Cei care locuiesc în capitala Republicii Moldova au parte de noroc! Fiecare chișinăuian, indiferent de vîrstă și sex, naționalitate și religie, are posibilitatea de a se bucura de frumusețea orașului său natal – de străzile, aleile, curțile și parcurile lui, în orice moment al anului.
Chișinăul este deosebit de frumos pe timp de iarnă – atunci cînd cade prima zăpadă și trotuarele sînt așternute cu covoare albe, iar ramurile copacilor, care tocmai s-au dezbrăcat de frunzișul îngălbenit, se îmbracă cu o haină de zăpadă. Oamenii, casele arată altfel, pînă și mașinile și troleibuzele își schimbă aspectul – încep să se miște încet, precaut pe stratul de zăpadă, care acoperă lin străzile.
Cam singuratic, dar în același timp și uimitor arată băncile – presărate cu zăpadă, și nimeni dintre trecători nu se încumetă să tulbure acest tablou, pictat de mînă rece a iernii. Numai ciorile, care par și mai negre pe fundalul alb, dar și vrăbiuțele cenușii își permit să răscolească zăpadă așezată pe bănci, să-și lase urmele pe ea...
Chișinăul iarna este ca un oraș de basm, mai ales pe timp de noapte, atunci cînd de-a lungul străzilor se aprind lumini colorate, creînd o atmosferă caldă, romantică. Acesta este cel mai bun timp pentru plimbări la aer liber, care dăruie bucurie și energie pozitivă.
Iarnă la Chișinău este o perioadă specială pentru persoanele creative care trăiesc în acest oraș minunat. Anume în astfel de zile, cînd cerul ne dăruie generos puritate și lumină prin zăpada care se așterne lin, la mulți dintre noi se trezește dorința de a crea. Și atît de multe cuvinte frumoase am dori să dedicăm orașului natal, că uneori rămînem încremeniți la gîndul că, de fapt, nu există cuvinte nici într-o limbă din lume ce ar putea exprima tot ceea ce simțim față de locurile dragi și preferate...
Iar Chișinăul continuă să-și trăiască viața, orice s-ar întîmpla. El se schimbă pe an ce trece, dar rămîne al nostru – atît de apropiat și drag. Și se pare că și atunci cînd orașul nostru natal ar fi complet ascuns sub zăpadă în timpul unei ierni mai crîncene, noi, chișinăuienii, am simți căldura lui. Și, cu venirea primăverii, desigur, noi îl vom ajuta să renască!
Nicolai Mișcoi
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1610
- Populația:
- 6304 locuitori
Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.
Comentarii
(0)