Sarmale cu ciuperci şi crupe de porumb
Ingrediente:
- 40-60 frunze tinere de viţă-de-vie,
- 2 pahare de bulion de carne,
- 1 pahar de borş acru,
- 3 roşii,
- 1 pahar de smîntînă.
Pentru umplutură:
- 3 morcovi,
- 4 cepe,
- 2 roşii,
- 1 rădăcină pătrunjel,
- 8-10 ciuperci,
- 3 linguri de crupe de porumb (se poate şi orez),
- 2 linguri unt,
- 2 linguri ulei,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 1 lingură de verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Pe frunzele opărite se aşează umplutura, care se împachetează şi se rulează astfel ca să se obţină în formă de punguţe. Pe fundul ceaunului se aştern frunze, apoi se pun sarmalele straturi, roşii date prin răzătoare, bulionul şi borşul se toarnă deasupra. Se acoperă cu un capac şi se dau la cuptor.
Prepararea umpluturii: Crupele se fierb, se adaugă puţin unt. Morcovii, ceapa, pătrunjelul se taie cubuleţe şi se prăjesc în ulei. Se adaugă roşiile mărunţite. Ciupercile se fierb, se taie cubuleţe şi se prăjesc în unt. Toate ingredientele se amestecă bine şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă.
Se servesc cu smîntînă.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Doina”
bucatar-sef Putreșa Ana
or. Сhisinau, str. Trandafirilor, 6
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 1239 locuitori
Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de 10 km de oraşul Edineţ şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.