12 octombrie 2010, 16:29 views 28205

Sarmale cu orez şi gutui

Ingrediente:

  • 1 căpăţână de varză,
  • 2-3 linguri untură de porc,
  • 1 pahar smântână,
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 1 pahar orez,
  • 1 ceapă,
  • 1 morcov,
  • ½ gutuie,
  • 2 linguri unt topit,
  • 2 linguri mărar verde tăiat.

Mod de preparare:

Varza se fierbe întreagă în apă sărată 10-12 minute, se scoate şi se desface. Cozile frunzelor se bat uşor. Pe frunze se pune umplutura, se răsucesc rulade (în Moldova sarmalele, de obicei, se fac mici (3-5 cm diametru, la o porţie se servesc 8-10 bucăţi) şi se prăjesc. Sarmalele se pun într-o tigaie unsă cu untură în 2-3 rânduri, fiecare strat se stropeşte cu unt topit. Deasupra se toarnă fiertură de gu­tuie, apoi se acoperă cu capac şi se pun în cuptor.

Prepararea umpluturii:

Fierbeţi orezul în apă sărată pînă este semigata, treceţi-l prin strecurătoare. Curăţaţi gutuii de coajă, tăiaţi-i cubuleţe, fierbeţi-i în apă, strecuraţi-i. Tăiaţi morcovul şi ceapa, căliţi amestecul. Adăugaţi orezul, gutuii, morcovul, ceapa şi verdeaţa şi amestecaţi bine.

Se servesc cu smântână bătută.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Doina”
bucatar-sef Putreșa Ana
or. Сhisinau, str. Trandafirilor, 6
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.