20 octombrie 2010, 10:51 views 19162

Cumaci - pîine cu umplutură de brînză

Ingrediente:

  • 800 g de făină,
  • 50 g de drojdii,
  • 1 pahar lapte,
  • ½ pahar de apă,
  • 1 linguriţă de sare,
  • 1pahar de brînză de oi dată prin răzătoare,
  • 1 lingură de mărar tocat,
  • ½ pahar de smîntînă,
  • 1 ou.

Mod de preparare:

Dizolvaţi drojdiile cu lapte cald şi apă cu sare, adăugaţi făina, frămîntaţi aluatul, lăsaţi-l pentru un timp, acoperindu-l cu o pînză. Cînd aluatul se ridică, mai frămîntaţi odată aluatul, împărţiţi-l 10- 12 bucăţi egale şi formaţi bile. Întindeţi fiecare bilă într-o turtă groasă,pe fiecare puneţi brînza dată prin răzătoare, amestecată cu mărarul tocat, uniţi marginile, redîndu-le forma de bile. Puneţi semifabricatele din aluat într-o formă dreptunghiulară pentru copt, acoperită cu folie pentru copt, la o distanţă nu prea mare una de alta (1-2 cm), puneţi tava la cald şi lăsaţi pîinea să crească. Cînd pîiniţele se vor uni, ungeţi produsul cu amestecul de ou şi smîntînă bătute. Se dă la cuptor la temperatura de 180 grade pentru 30-35 minute. Gradul de pregătire al produsului se determină cu ajutorul beţişorului de lemn, la străpungere pe el nu trebuie să rămînă aluat.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Novas”
bucatar-sef Carapostol Alexandr
mun. Chișinau, or. Singera str. Aerogarii, 31

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.