18 octombrie 2010, 12:56 views 26200

Friptură ţărănească

Varianta a I-a.

Ingrediente:

  • 400 g carne de vită,
  • 200 g de şuncă sau costiţă afumată,
  • 6-8 ciuperci proaspete,
  • 2 linguri unt,
  • 3-4 cepe,
  • 8-10 cartofi,
  • 4 linguri margarina,
  • 3-4 linguri vin,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată,
  • sare,
  • condimente,
  • 3-4 căţei de usturoi.

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă, se taie bucăţele, se bate, se sărează, se piperează, apoi se prăjeşte. Şunca sau costiţa afumată se taie bucăţele, se unge cu muştar şi se prăjeşte uşor. Ciupercile proaspete (shampignons) se taie şi se prăjesc cu unt şi ceapă. Tăiaţi cartofii felii mărunte (cartofii noi mărunţi se pun întregi) şi prăjiţi-i.
Carnea, şunca afumată, ciupercile şi cartofii se pun într-o oală mică sau într-un ceaun mic, se toarnă bulionul şi vinul, se adaugă verdeaţa tăiată, foile de dafin, piperul boabe se macină, se acoperă cu  un capac şi se dau la cuptor pentru 1 oră. Dacă doriţi puteţi adăuga usturoi pisat.

Varianta a II-a.

Ingrediente:

  • 600-700 g carne de vită,
  • 8-10 cartofi,
  • 4 morcovi,
  • 2-3 cepe,
  • 1-2 ardei graşi,
  • 3-4 roşii sau 2 linguri pastă de roşii,
  • 2 linguri ulei,
  • 2 linguri vin roşu sec,
  • 3-4 căţei de usturoi,
  • 1 lingură verdeaţă tocată,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Carnea se taie astfel ca la o porţie să revină cîte 2-3 bucăţi de carne. Apoi carnea se presară cu sare şi piper şi se rumeneşte. Legumele se taie feliuţe şi se rumenesc. Carnea şi legumele se pun în ulcele, se acoperă cu bulion, se adaugă pireu de roşii, sare, condimente şi se înăbuşă cu capac la cuptor. Apoi cînd e gata se adaugă vinul. Friptura se serveşte presărată cu verdeaţa şi usturoiul pisat. Separat se servesc legume proaspete sau murături.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
707 locuitori

Hîjdieni este un sat din cadrul comunei Berezlogi, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 707 oameni. Satul Hîjdieni a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.