Gîrlea Nicolae

Gîrlea Nicolae ‒ actor.

Născut la 17 noiembrie 1960 la Bucureşti, România. A absolvit liceul teatral „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1982. În acelaşi an a debutat în calitate de actor la studioul „Moldova-film”, interpretînd un rol central în filmul „M-a născut mama cu noroc”, filmat după scenariul lui Gh. Malarciuc de regizorul B. Durov. Filmul povesteşte despre viaţa grea, anevoioasă din perioada postbelică din Moldova. Acţiunea se petrece într-o casă de copii orfani. Rolul atamanului Bărbilă, interpretat de Nicolae Gîrlea i-a dat posibilitate actorului să manifeste caracterul acestuia dur, nestăpînit în toată măsura talentului său actoricesc.

Tînărul actor ajunge pe mîinile regizorului V. Gagiu, care îl solicită pentru trei filme la rînd, creînd arhetipuri interesante: pe cel al tînărului arhitect Bostan din filmul „Hotarul lunii iunie”, care nu-şi poate găsi locul de muncă în perioada interbelică în Basarabia, „Prietenie bărbătească”, 1982 ‒ Grigore, vărul din nuvela lui Vasile Alecsandri: „Istoria unui galben”, 1983 şi fugarul criminal, care luptă împotriva puterii sovietice din pelicula „Corbii prada n-o împart”, 1988. În anii imediat următori îl regăsim pe N. Gîrlea stabilit cu traiul la Moscova, unde activează în bază de contract în diverse colective.

Filmografia:
„Poseidon” se grăbeşte să vină în ajutor”, 1977 ‒ Petencov cursantul de pe „Kaira”, prietenul lui Pavel Cigrinov,
M-a născut mama cu noroc”, 1980 ‒ Bărbilă,
„Hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ Bostan,
„Prietenie bărbătească”, 1982 ‒ Grigore,
Sînt gata să accept provocarea”, 1983 ‒ vărul,
Corbii prada n-o împart”, 1988 Nicolae, pădurarul ̶  rol central.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.