Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iunie 2015, 17:11 views 14499
Moldoveanca care creşte căpşuni cît pumnul
Foto: liveinternet.ru
15 iunie 2015, 17:11 views 14499

Moldoveanca care creşte căpşuni cît pumnul

Soiul „Gigantella Maxim" (Fragariaananassa) este un soi hibrid relativ nou de căpșuni, mediu-timpuriu și produce fructe de mari dimensiuni. Înultimii ani, tot mai mulți deținători de terenuri agricole au optat pentru creșterea „Gigantellei". Soiul este potrivit și pentru grădinile de pe lângă casă.

Diana Talchiv din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, crește al treilea an acest soi despre care spune că„o singură căpșună îți umple palma", scrie ziarulnational.md.

După cum afirmă gospodina, „Gigantella" este mulțumită cu orice fel de sol, deci poate fi crescută oriunde în grădină. „Se adaptează la orice condiții și dau rezultate oriunde. Le place soarele și, dacă sunt plantate la soare, fac fructe mai dulci. Dacă le plantați direct în pământ, este bine să îmbunătățiți solul din grădină cu compost de bălegar și nu uitați să le udați din când în când. Răsadul este destul de costisitor, un fir ajungând chiar până la 20 de lei, însă și rezultatele sunt pe măsură", povestește Diana Talchiv.

Sfaturi de la Diana Talchiv

În grădină, „Gigantella" poate fi plantată în brazde acoperite cu folie din plastic. Distanța între brazde poate fi de 80 cm cu înălțimea brazdelor de 35-40 cm. Folia se va tăia o dată la 25-30 cm și în acel spațiu se plantează stolonii de căpșuni. Udați după plantare. Periodic verificați dacă sub folie pământul este suficient de umed. Este un avantaj să preveniți apariția buruienilor – astfel solul se încălzește mai repede.

Plantele rezistă de la un an la altul și au o producție ridicată începând cu cel de-al doilea an, în primul an producția este mai scăzută. Dăunătorii pot fi musculița albă, păduchii verzi, melcii ș.a. Există multe produse biologice care combat acești dăunători, multe dintre acestea sunt și un îngrășământ natural.

Potrivit Dianei Talchiv, „Gigantella" are fructe mai cărnoase, de aceea se potrivește mai bine pentru prepararea gemului de căpșuni.

***

Știați că...

Căpșunile sunt benefice în intoxicațiile tabagice și alcoolice? Căpșunile acționează ca tratament împotriva intoxicațiilor, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din organism (în cazul fumătorilor, cu nicotină), la repararea daunelor produse de acestea și la anihilarea dependenței.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , grădina , căpșuna , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.