13 aprilie 2024, 13:30 Sănătate views 20453
Sucul de lămîie și lumina solară contribuie la dezinfectarea apei potabile
13 aprilie 2024, 13:30 Sănătate views 20453

Sucul de lămîie și lumina solară contribuie la dezinfectarea apei potabile

Oamenii de știință americani au reușit să dezinfecteze apa cu ajutorul luminii soarelui și sucului de lămîie, la fel de bine ca la fierbere. Profesorul Kellogg Schwab și colegii săi de la Școala de Sănătate Publică Bloomberg a publicat un studiu în numarul din aprilie al American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Dezinfectarea apei folosind lumina soarelui este una dintre cele mai răspîndite modalităţi de a obţine apă potabilă în regiunile cu venituri mici. Aplicarea acestei metodologii recomandate de către UNICEF, poate reduce semnificativ incidența de diaree. La utilizarea acesteia ar trebui să fie umplută o sticlă de plastic cu unul sau doi litri de apă, iar apoi expusă la soare timp de cel puţin şase ore. Pe timp noros timpul creşte la 48 de ore.

"Studiile anterioare au arătat că jumătate din paturile de spital sînt ocupate de persoane cu boli legate de apa potabilă necalitativă. Dezinfectarea apei cu lumina soarelui, combinată cu suc de lămîie (30 de mililitri de suc la 2 litri de apă), reduce conţinutul bacteriei E. coli, în doar 30 de minute. Acelaşi rezultat poate fi obținut prin fierbere", - a spus Schwab.

Cuvinte cheie:

suc , sanatate , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.