17 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1077
Partidul Socialiștilor:
17 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1077

Partidul Socialiștilor: "Premierul român Ciolacu a insultat repetat țara noastră"

Partidul Socialiștilor (PSRM) a venit cu o reacție la unele declarații făcute recent de către prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, notează Noi.md.

"PSRM își exprimă indignarea față de noul discurs antimoldovenesc al premierului român, Marcel Ciolacu, care a insultat repetat țara noastră și cetățenii săi negînd existența poporului moldovenesc și a limbii moldovenești.

Nu avem întrebări față de dl Ciolacu și formația sa politică. Dar avem o mulțime de întrebări față de președinte, guvern și majoritatea parlamentară din Republica Moldova, care lasă această declarație șovinistă fără o reacție adecvată.

Sîntem revoltați de refuzul continuu al Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Popșoi, de a se prezenta în Parlament și a explica starea relațiilor moldo-române în lumina declarațiilor jignitoare repetate ale prim-ministrului Ciolacu adresate poporului moldovean.

Considerăm de datoria noastră să-i amintim dlui Ciolacu că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar referințele la limba moldovenească originală sînt cunoscute cel puțin din secolul al XVII-lea.

Poporul moldovean nu a renunțat și nu va renunța la identitatea sa națională și la limba sa, oricît de mult și-ar dori liderii unor state vecine", se arată în reacția PSRM.

Menționăm că Marcel Ciolacu, în cadrul unei emisiuni televizate de la Digi 24 a spus următoarele: [...] în Republica Moldova sunt români, nu sunt altceva. Nu mai sunt moldoveni, nu mai există limba moldovenească, este limba română şi sînt români [...]".

Amintim că nu de mult premierul de la București a făcut unele declarații controversate și despre zona Moldova din România, care au provocat un val indignare și nemulțumire în rîndul locuitorilor de acolo.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

PSRM , Romania , prim-ministru , Marcel Ciolacu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
266 locuitori

Evghenievca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea Evghenievca se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de oameni. Satul Evghenievca a fost întemeiat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.