05 december 2024, 16:00 Moldovan reality views 1028
Războiul neliniștii noastre
05 december 2024, 16:00 Moldovan reality views 1028

Războiul neliniștii noastre

Cu trecerea timpului după al doilea Război mondial, tot mai puține informații, în special – veridice, despre el oferă programele de studii tinerei generații . Cu regret, azi autoritățile multor țări din fosta URSS contribuie activ la înlocuirea adevărului despre anii grei de luptă contra fascismului cu informații reduse sau chiar mincinoase.

În internet găsim numeroase materiale și date distorsionate despre Războiul doi mondial , deseori autorii acestor publicații, fără rușine își ilustrează poziția veridică, chipurile, cu fotografii care nu au nimic în comun cu tema în cauză. Mai mult, cu bani publici este plătită munca persoanelor care rescriu în totalitate istoria țării noastre, ce reflectă și perioada celui de-al Doilea război mondial, și celelalte etape ale formării ei. Jurnalista portalului Noi.md s-a interesat ce cunoștințe despre Războiul doi mondial obțin fetele și băieții în instituțiile școlare din Moldova, și dacă îi interesează această temă în afara programelor școlare.

De dragul timpurilor: din ocupant în eliberator

Pe parcursul a mai bine de șase decenii după al doilea război mondial, toți știau că armata română timp de patru ani după începutul războiului a fost aliata Germaniei fasciste și a adus prejudicii mari Moldovei vecine, lucru despre care era scris în manualele școlare. În manualele de azi elevilor totul le este prezentat altfel.

Generațiile anilor 60, 70, 80 ai secolului trecut cunosc o istorie diferită de cea care se predă azi în școlile RM. Din istoria precedentă noi știam, că la 26 iulie,1941 Moldova a fost ocupată de trupele române, aliate lui Hitler. În rezultatul nimicirii intenționate, pe teritoriul Moldovei au fost ucise 64 246 de persoane, inclusiv peste 3 mii de copii. Operațiunea Iași-Chișinău a Forțelor Armate ale URSS, în urma căreia Moldova a fost complet eliberată de invadatori, a devenit una dintre cele mai rapide și devastatoare din istoria celui de-Al doilea război mondial. 18 divizii de trupe germano române au căzut în cazanul de la Chișinău și au fost complet învinse de soldații sovietici. În rezultat, România a fost nevoită să iasă din război de partea Germaniei și să treacă de partea coaliției anti-hitleriste. La 24 august, 1944 Armata Roșie a eliberat Chișinăul de ocupanți. După încheierea luptelor, soldații sovietici au ajutat locuitorilor să construiască podurile distruse de trupele române. Pentru refacerea Moldovei, din bugetul public al URSS au fost alocate 448 mln. de ruble, ceea ce azi ar constitui cca 5 mlrd. de dolari.

Însă așa ceva nu vei mai citi în actualele manuale de istorie din școlile moldovenești. A ajuns la mine manualul «Istoria românilor și universală» (demult nu mai este Istoria Moldovei) pentru clasa 12, a grupului de autori I.Cașu, V.Pîslaruc (azi deputat PAS), F.Solomon, P.Cerbușcă, iar în el la capitolul «Basarabia și România în al doilea război mondial, anii 1939-1945» este scris așaaaa… Acolo alianța cu Germania nazistă este justificată de necesitatea eliberării Basarabiei, a nordului Bucovinei și a ținutului Herța, pierdute în 1940.

«Declarația de neutralitate a României la începutul războiului, în septembrie 1939, a fost aprobată de societate. Însă pierderea Basarabiei, a Bucovinei de nord și a ținutului Herța în 1940 a avut consecințe dramatice pentru populație. Generalul Antonescu a decis că România va intra în război împotriva URSS de partea Germaniei, dar un acord militar cu Germania nu a fost semnat. În scurt timp, Basarabia și Bucovina de nord au fost recuperate, însă Antonescu nu s-a oprit la Nistru, și România a continuat să înainteze spre Odesa, Crimeea, Caucaz și Volga ca aliată a Germaniei (În viziunea lui Antonescu, care nu avea angajamente de alianță cu Hitler privind participarea în războiul pentru restabilirea hotarelor naționale, acțiunile militare trebuiau continuate pînă la victoria definitivă, – dintr-un al alineat al manualului dat). În a. 1944 , în condițiile înaintării trupelor sovietice, Antonescu a fost arestat, iar România a luptat în continuare, însă deja de partea aliaților, fiind nevoită să cedeze URSS teritoriile la est de Prut », – se spune în manualul folosit de elevii de azi. Există o mulțime de astfel de „fapte” în subiectul celui de-al doilea război mondial propus pentru studiu, dar evenimentele și cifrele cu adevărat importante sunt pur și simplu trecute sub tăcere.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.