Parcul „Alunelul” - loc de recreere al orășenilor
În partea de vest a oraşului, în sectorul Buiucani, neajungînd cîteva cartiere pînă la parcul „La Izvor” se află un parc nu foarte mare (de 11 hectare) ‒ parcul „Alunel” (fostul parc Kuibîşev).
Parcul a fost fondat la începutul anilor '60 ai secolului al XX-lea pe locul unui cimitir evreiesc, o parte a căruia a fost pur şi simplu demolată, iar o parte dintre rămăşiţele pămînteşti au fost mutate în noul cimitir, situat mai sus de parc. În una dintre fotografiile prezentate în albumul nostru foto veţi putea vedea rămăşiţe ale mormintelor vechi din apropierea Monumentului victimelor cunoscutului pogrom din anul 1903.
Nu departe de acest parc se află Dendrariul chişinăuian, mai departe se întinde parcul „Valea Morilor”, astfel putem spune, că partea de sud-vest a oraşului are un potenţial de parcuri impunător, mai ales avînd în vedere şi parcul „Mihai Eminescu” din partea de sus a sectorului Buiucani.
Anterior, în centrul parcului se află un havuz mare, acum însă e un teren gol. În adîncul parcului găsim o estradă de vară pentru 150 de locuri, unde se pare, nu s-au mai desfăşurat nici un fel de evenimente. Stă singuratică căsuţa cu acoperişul ascuţit, care era cîndva parte a unui complex de divertisment. Într-un colţ al parcului se află o cafenea.
Şi, deşi parcul arată neîngrijit şi abandonat, totuşi plimbarea prin el îţi face plăcere, mai ales printre copacii giganţi din centrul parcului şi pe aleile laterale şerpuitoare. În parc sînt puţini vizitatori, ceea ce-l face să arate părăsit şi părăginit. Cu toate acestea şi aici este un nou teren de joacă, care înviorează un pic peisajul general.
Dacă e să rezumăm rezultatele acestei plimbări scurte fără voie, prin cele şapte parcuri din Chișinău, dorim totuşi să menţionăm că în afară de două parcuri centrale Ştefan cel Mare şi parcul Catedralei, starea tuturor celorlalte parcuri lasă de dorit. Bucură, desigur, faptul, că în două dintre cele mai mari parcuri „Valea Morilor” şi „La Izvor” au loc lucrări de restaurare ale acestor oaze de odihnă pentru chişinăuieni, dar chiar şi acolo aceste eforturi ar putea fi mult mai complexe şi, cel mai important, pe cît e posibil urgentate, pentru ca locuitorii capitalei să-şi poată organiza odihna în condiţii mult mai civilizate. În mod special acest lucru se referă la starea lacurilor din aceste parcuri, acolo unde acestea sînt. Căci pentru moment nu există în raza oraşului nici un lac, unde ne-am putea scălda fără pericol pentru sănătate.
Sperăm că discuţia noastră despre parcurile din Chișinău nu s-a sfîrşit şi că vom reveni la ea, sperăm cu noutăţi mai inspirate.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1821
- Populația:
- 470 locuitori
Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.
Comentarii
(0)