Teatrul “Licurici”
Fondat în 1945 teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” este un centru cultural de excepţie, care prezintă spectacole pentru toate vîrstele. Teatrul de Păpuşi „Licurici” şi-a început activitatea la 15 octombrie 1945, cu spectacolul «Foişorul» de S. Marşak, în cadrul relaţiilor culturale moldo-ruso-ucrainene, stabilite după cel de-al doilea război mondial.
Profesionalismul şi frumoasele tradiţii spirituale atrag anual în sala sa circa 100 mii spectatori, prezentînd peste 500 de spectacole – atît în ţară cît şi peste hotare. Timp de 65 ani, teatrul a montat peste 300 spectacole după cele mai renumite basme de H. – Ch. Andersen, Fratii Grimm, Carllo Collodi, A. de S. Exupery, J. Rodari, A. S. Puskin, N. V. Gogol, Mihai Eminescu, Ion Creangă. Se bucură de succes şi operele dramaturgilor moldoveni contemporani P. Cărare, Gh. Urschi, E. Plugaru, V. Grosu, L. Sobietschy, A. Strîmbeanu, I. Filip, V. Boldisor, Gr. Vieru.
Un loc aparte îi revine coloanei sonore şi aranjamentului muzical al spectacolelor. În aceşti ani au scris muzica pentru spectacole compozitorii moldoveni: E. Doga, V. Danga, B. Dubosarschi, T. Chiriac, V. Loghin, I. Macovei, Z. Tcaci, O. Negruţă, L. Ştirbu, Il. Valuţă, V. Bitchin. În Teatru activează cu succes doua trupe – trupa de limbă romînă şi trupa de limbă rusă. Unele spectacole sunt traduse în limbile italiană, germană, spaniolă, franceză.
LICURICI a educat generaţii întregi de tineri spectatori, inoculîndu-le valorile nepirisabile – binele, frumosul, sinceritatea. Papuşile de la LICURICI spun povesti extraodinare, purtînd de mină spectatorul prin lumea fermecată a basmului şi ficţiunii. Copiii şi vîrstnicii au admirat si aplaudat papusi de toate tipurile, umbre vii, masti fermecatoare, teatru dramatic, teatru muzical, teatru coregrafic, spectacole frumoase şi magice.
Directorul artistic al teatrului, Titus Jucov, timp de 38 de ani se află la cîrma teatrului, montînd dramaturgie nationala si universala, construind o imagine inedită colectivului de creaţie. Distins cu premii, distinctii, trofeie Titus Jucov ramane pentru colegii şi discipolii săi un exemplu al omului de artă prin excelenţă. Directorii de scena invitati au imbogatit experienta trupei – Boris Azarov, Tomita Hogea, Stanislav Jelezkin, Valentin Dobrescu, Iurie Fridman, Maria Mierlut, Bogdan Ulmu, Constantin Brehnescu – cucerind pentru actorii-mînuitori dreptul de a iesi în faţa paravanului.
„Licuriciul” vechi, „Licuriciul” nou are un fel al său unic de a fi: deschis, prietenos, boem, care îi stă foarte bine la cele şaizeci şi cinci de primăveri. Întîlnim aici vîrstnici ai scenei care îşi păstrează o admirabilă prospeţime şi tinereţe sufletească. Întîlnim aici actori-începători, cu caş la gură, totalmente dedaţi teatrului şi artei de animaţie. „Licurici” e un univers şi o suflare în care s-au definit, s-au maturizat regizori, actori, scenografi, butaforişti, iluminişti, administratori, tehnicieni. Toţi pe deplin stăpîni pe măiestria lor „brăţară de aur”.
În 1995 Teatrul a sărbătorit 50 ani de activitate artistică şi a inaugurat prima editie a “Galei Internationale a Teatrelor de Păpuşi “Licurici-50". La acest festival au participat teatre din Bulgaria, Germania, Romînia, Franţa, Ucraina. Rusia, Turcia. Prima ediţie a fost deschisă de către Secretarul General al UNIMA, J. Felix. În 1966, "Licurici" devine membru al UNIMA în cadrul UNESCO.
În 2000 Teatrul organizează cea de-a doua ediţie a festivalului. În perioada 5-11 octombrie 2005 a avut loc ediţia a treia a "Galei Internaţionale a Teatrelor de Păpuşi "Licurici". În 2010, Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici" a împlinit 65 de ani. Cu această ocazie a avut loc ediţia a patra a Galei Internationale a Teatrelor de Păpuşi “Licurici”- 65. Evenimentul organizat de Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Chișinău şi UNITEM, a reunit circa 200 de participanţi din 17 trupe de păpuşari care au prezentat, în perioada 7-14 octombrie, 21 de spectacole inedite pentru copii cu marionete însufleţite de artişti, precum şi actori vii, care au utilizat limbajul pantomimei, cel coregrafic, verbal şi nonverbal.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 397 locuitori
Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.