22 mai 2014, 11:07 views 10167
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Defileul din toltre, de lîngă satul Pociumbeni, Rîșcani

Partea iniţială a defileului dinspre satul Pociumbăuţi

În timpul călătoriei noastre de-a lungul rîului Ciuhur din toamna anului 2013, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai interesante și mai bogate în impresii, am trecut granița a trei raioane: Ocnița, Edineț și Rîșcani. Vă spunem despre acest lucru, deoarece acest rîu uimitor în fiecare dintre aceste raioane se deosebeşte prin unicitate, iar peisajele din jur, uneori, sînt foarte contrastante. Schimbările deosebite încep la scurt timp după ce rîul intră în raionul Rîşcani. Deja lîngă satul Pociumbăuţi Ciuhurul începe să traverseze şi să ocolească numeroasele creste de toltre, curgerea lui devine mai sinuoasă și mai capricioasă.

Întreg relieful localităţii se schimbă, de asemenea, foarte brusc. Acest lucru se datorează numeroaselor creste de toltre care se întind pînă la Prut, în care se varsă rîul Ciuhur, formînd lîngă satul Văratic mîneca lacului de acumulare Costești.

La scurt timp după ce am trecut de satul Pociumbăuţi, am descoperit un defileu uimitor de frumos, situat la marginea satului Pociumbeni. Am făcut o serie de poze atunci și v-am promis, că ne vom întoarce neapărat aici, pentru ca să vă povestim mai tîrziu despre acest monument al naturii în detaliu. Ne ţinem de cuvînt.

Defileul de lîngă Pociumbeni este format de rîul Ciuhur, care pe parcursul a milioane de ani, a reuşit să sape printre lanţurile crestelor de toltre o vale vastă (nu mai puțin de 200 m) și destul de adîncă (de aproximativ 90-100 m). Lungimea defileului constituie aproximativ 300-350 m. Albia rîului în defileul propriu-zis este dreaptă, în partea de mijloc fiind înserată cu bolovani mari, rostogoliţi de pe pantele defileului. Lățimea rîului în defileu este de aproximativ 5-6 metri, în timpul revărsărilor însă e posibil că devine mult mai largă. Adîncimea rîului aici nu depăşeşte, de obicei, nici jumătate de metru.

Vedere spre defileu din vîrful pantei lui drepte (luna mai)

Spre deosebire de multe alte defileuri din raioanele Edineț şi Glodeni, depunerile calcaroase din perioada sarmatică inferioară, din care sînt constituite lanţurile de toltre din raionul Rîşcani, nu sînt atît de pitoreşti, ci mai omogene, pe ele pot fi întîlniţi mai rar lichenii. În plus, am constatat faptul că vegetația de pe ele este, la fel, uniformă, spre deosebire de aceea din defileurile situate sus de rîurile Racovăţ şi Draghiște din raionul Edineț. Totuşi defileurile de la Rîşcani au şi ele avantajele sale, iar acest lucru e legat de faptul că odată ce se apropie de Prut localitatea devine mai plată, de aceea de sus din vîrful toltrelor de la Rîşcani se deschid peisaje absolut uimitoare, cu perspectivă îndepărtată. În imaginile prezentate veţi putea admira vederi spectaculoase, care se deschid din vîrful pantelor defileului, de lîngă Pociumbeni. În plus, veți avea posibilitatea să comparaţi vederile acestor locuri fotografiate toamna şi primăvara.

De menţionat, de asemenea, că n-am întîlnit, practic, pe aici cariere "pirat" și excavaţii miniere, adică acest monument al naturii nu este încă desfigurat de om.

Din păcate, nu am reușit să ajungem la fundul defileului în cauză, deoarece înainte de ultima noastră călătorie au căzut ploi abundente și drumul din defileu era complet impracticabil. Posibil, că vom mai vizita aceste locuri și vom completa galeria noastră cu fotografii din adîncul acestui defileu minunat.

Ieşirea din defileu şi vedere spre Ciuhur şi satul Pociumbeni

În schimb, ca un soi de compensație, vă vom arăta în această publicație încă o atracție turistică din localitatea Pociumbeni. Este vorba de un lanţ imens de toltre de la marginea satului Pociumbeni, care serveşte parcă în calitate de graniță naturală cu satul Druţa. Acesta este unul dintre cele mai mari și cele mai impresionante lanţuri de toltre dintre cele vizitate de către noi. Ele se înalţă deasupra satului ca un fel de monument, creat de natura însăși. Ocolindu-le rîul Ciuhur formează aici mai multe meandre bruşte, ceea ce înviorează şi mai mult acest peisaj.

Din fericire şi acest monument maiestuos n-a fost, practic, atins de om. Vă spunem acest lucru pentru că deja începînd de la satul Druţa şi pînă la Văratic maiestoasele toltrele de sus de Ciuhur sînt împresurate la fiecare pas cu cariere și excavaţii miniere. O parte dintre ele vi le-am prezentat în publicația „De-a lungul r. Ciuhur printre toltrele de la Rîşcani: de la s. Druţa pînă la s. Duruitoarea Nouă".

Pe această notă, nu foarte veselă, finisăm această publicație, dar nu renunţăm la călătoriile noastre printre toltrele din preajma Prutului, inclusiv şi în raionul Rîşcani, despre care veţi afla din reportajele noastre următoare.

Între timp vă spunem la revedere și vă dorim călătorii proprii prin Moldova, cît mai impresionante.

 

Defileul din toltre de lîngă satul Pociumbeni, Rîşcani ‒ album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
1512 locuitori

Merenii Noi este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Merenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Anenii Noi și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Merenii Noi a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.