13 octombrie 2010, 15:40 views 17550

Omletă cu mămăligă şi jumări

Ingrediente:

•    1 pahar făină de porumb,
•    1½ pahar lapte,
•    ½ pahar apă,
•    100 g slănină,
•    2/3 pahar brînză nesărată,
•    4 ouă,
•    sare.
 
Mod de preparare:

Într-o tigaie se prăjeşte slănina tăiată mărunt, se adaugă 1 lingură de lapte şi se prăjeşte pînă se rumeneşte. Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă laptele diluat cu apă, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte de faină, se sărează, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului − spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pe 10-15 minute cu capac. Cînd mămăliga se răceşte, se adaugă un ou bătut şi o parte din jumări. Se bate pînă la obţinerea unei mase omogene. În tigaia cu jumări se pune un strat subţire de mămăligă, partea de jos se rumeneşte, apoi din mămăligă se formează un pateu şi se pune în cuptorul fierbinte pentru cîteva minute.

Se serveşte presărată cu brînză dată prin răzătoare .

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
346 locuitori

Horodca este un sat din cadrul comunei Drăguşenii Noi, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Hîncești și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 346 de oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.