12 martie 2011, 16:11 views 66482

Tunul de lemn

Film color
Denumire: Tunul de lemn

Anul:  1986

Scenariu: N. Esinescu

Regizor: V. Brescanu

Operator: I. Pozdneacov

Descriere: 

Tunul de lemn este un film color realizat în Republica Moldova în anul 1986. El prezintă drama trăită de un bătrân (David) care locuieşte împreună cu nora sa, Maria, în zilele tulburi din timpul celui de-al doilea război mondial. Aceştia locuiesc izolaţi de lume într-o casă aflată undeva pe un câmp, pe malul unei ape. Soţul Mariei, Andrei este plecat pe front şi nu se mai ştiu nici un fel de ştiri despre el.

Zi de zi existenţa liniştită a celor doi le este tulburată de apariţia unui avion nemţesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia şi ameninţă să le distrugă coliba unde locuiesc. Raporturile de forţe fiind inegale, bătrânul încearcă să negocieze prin strigăte cu fasciştii propunând ca nora sa să se dezbrace pentru ca nemţii să-i lase astfel în pace. Neavând succes, se duce să cheme ajutoare, găseşte un tun pe care îl aduce acasă. Din neatenţie lansează însă singurul proiectil asupra casei şi aproape că o dărâmă.

În cele din urmă, după ce trec amândoi prin stările de furie, revoltă şi deznădejde, nora sa construieşte o catapultă (Tun de lemn) sperând ca o piatră aruncată de aceasta să lovească în rezervorul avionului. Nici această încercare nu are succes şi bătrânului îi vine ideea să aducă nişte butoaie cu gaz în casă şi construieşte un şanţ în jurul casei pe care îl umple cu benzină. Când avionul se apropie, el dă foc la benzină, dar cum casa nu se aprinde, ia un şomoiog de paie în flăcări şi îl aruncă el însuşi pe casă. Casa explodează, la fel şi avionul nemţesc, dar bătrânul îşi pierde şi el viaţa.

Filmul se termină prezentând-o pe Maria însărcinată care reconstruieşte ea casa şi cultivă pământul. Soţul ei nu s-a mai întors de pe front, iar povestitorul este chiar fiul Mariei şi nepotul bătrânului.

Continuare: Partea #1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.