Şvitchi Ion-Gheorghe

Şvitchi Ion-Gheorghe ‒ actor, regizor, critic de teatru.

S-a născut la 25 august 1946 în comuna Crişcăuţi, raionul Donduşeni, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Teatrală GITIS „A. Lunaciarski” de la Moscova în anul 1969. În cinematografie debutează în rolul central, cel al lui Mircea, în duet cu Antonina Leftii în cea de-a patra nuvelă a filmului regizorului Mihail Calic „A iubi”. Pe parcursul anilor 1969-1971 este actor la Teatrul Muzical-dramatic de Stat „A. S. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”). Din anul 1971 şi pînă în 1976 este regizor la Redacţia Literar-dramatică şi actor la Teatrul „Dialog” din cadrul Televiziunii Naţionale.

I.- G. Şvitchi a fost, de asemenea, şef al Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune a RSS Moldoveneşti. Apoi a activat în cadrul Ministerului Culturii Republicii Moldova. Revine din nou la munca teatrală, lucrînd în calitate de secretar literar la Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”. Cîţiva ani la rînd este preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). În prezent lucrează la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

În anul 1997 Ion-Gheorghe Şvitchi a primit titlul onorific de „Maestru în Artă”.

Filmografia:
A iubi”, 1968 ‒ Mircea,
„Marea în flăcări”, studioul cinematografic „M. Gorki”, Moscova, 1969, ‒ episod,
„Pedepsitorul”, „Mosfilm”, 1969 ‒ soldat,
Codul „Fulger de sud”, 1980 ‒ rol.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
656 locuitori

Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.