Maleavina Valentina

Valentina Maleavina – actriță de cinema.

Născută la 18 iunie 1941 în orașul Moscova, Rusia, cu numai patru zile înainte de invazia Germaniei fasciste asupra URSS. În anul 1966 Valentina a absolvit Școala Teatrală "Boris Șciukin" de la Moscova (clasa profesorului Boris Zahava) și a fost repartizată în trupa Teatrului "E. Vahtangov", unde a activat pîna în 1979. Apoi, pe parcursul cîtorva ani, a făcut parte din trupa Teatrului-studio al Actorilor de Cinema de pe lîngă Uniunea Cineaștilor din URSS.

În popor se spune: "Să nu te naști frumoasă, ci mai bine norocoasă", Valentina Maleavina era într-adevăr foarte frumoasă și avea un farmec deosebit, iar acest fapt nu a rămas neobservat de mai mulți regizori, care i-au propus roluri principale în filmele lor.

În viața personală nu a fost însă întotdeauna fericită. Prima ei căsnicie cu Alexandru Zbruev n-a durat mult timp. Cea de-a doua căsătorie, cu regizorul Pavel Axionov, care a filmat-o în rolul Angelei din filmul său muzical "Regele Cerb" a fost una reușită pînă la moartea prematură a micuței lor fiice, care le-a ruinat mariajul. Printre fanii Valentinei se numărau atît Andrei Tarkovski, cît și Alexandr Kaidanovski. Tarkovski era atît de pasionat de Maleavina, încît a filmat-o în rolul Mașei în primul sau film de lung metraj "Copilăria lui Ivan".

Actrița s-a bucurat și în continuare de succese mari și roluri principale. Cele 33 de filme, în care s-a filmat actrița, ne dovedesc cu prisosință acest lucru.

Spectatorii privesc cu drag și azi filmele cu participarea Valentinei și țin mult la personajele cărora le-a dat viață actrița prin talentul ei: Marusea din "Colaboratorul CK-ului"; Asia Bogdanova din "Trenurile de dimineață"; Natașa Cutasova din "Piața Roșie"; Angela din "Regele Cerb"; Sibila Wain din "Portretul lui Dorian Gray" etc.

N-a ocolit-o cu privirea nici regizorul Valeriu Gagiu, vestitul admirator al actrițelor frumoase și talentate. El a filmat-o în două dintre cele mai renumite pelicule ale sale "Durata zilei", iar apoi și în filmul "Bărbatul de lîngă tine". Subiectul filmului "Durata zilei" este destul de dramatic. Este vorba despre satul moldovenesc Vădeni, situat pe ambele maluri ale rîului Nistru, care în anul 1918 s-a pomenit împărțit de vicisitudinile istoriei între două state: România și URSS. Este o poveste de dragoste a doi tineri de pe maluri diferite, Sanda și Ștefan, care chiar și nunta au fost nevoiți să și-o sărbătorească pe ambele maluri. În rolul Sandei s-a produs Valentina Maleavina, iar rolul lui Ștefan l-a interpretat Victor Ciutac. Pentru acest rol Ciutac a fost distins cu Premiul I "Pentru cel mai bun rol masculin", la cel de-al VIII-lea Festivalul Unional, desfășurat la Chișinău. În cel de-al doilea film al regizorului V. Gagiu "Bărbatul de lînga tine", în care s-a produs Maleavina, eroina ei, medicul Diana, a înfiat un copil abandonat la maternitate. Mama vitrega i-a oferit copilului tot ceea ce nu a avut să-i dea adevărata lui mamă: dragoste și atenție. Cu timpul s-a găsit și tatăl copilului (jucat de actorul G. Saifulin). Aceasta, cum s-a dovedit mai tîrziu, a fost partea fericită a biografiei actriței, marile suferințe și nenorociri urmînd mai tîrziu.

Următoarea căsătorie, de astă dată una neînregistrată, de parteneriat civil, cu actorul Teatrului "Vahtangov", Stanislav Jdaniko, s-a încheiat tragic. Actorul a fost înjunghiat mortal în apartamentul actriței. Peste cinci ani ea a fost judecată și condamnată la patru ani de pușcărie.

În cartea de memorii, intitulată "Auzimi-mă cu inima curată", editată în anul 1997 actrița a povestit sincer despre cei patru ani petrecuți în colonie.

Iar din 1978 ea a început din nou să activeze la Teatrul "Artist" al Asociației "Artcentru". Ca să-și aline măcar un pic durerea a început să picteze, participînd la cinci vernisaje locale. A mai editat încă o carte autobiografica "Vreau să iubesc" (2002), a scris două scenarii pentru filme, însă starea sănătății actriței s-a înrăutățit, ceea ce nu i-a permis să activeze mai departe nici în calitate de actriță, nici în domeniul picturii. Ea a orbit complet. Acum Maleavina locuiește într-un azil de bătrîni din suburbia Moscovei. Filmele cu participarea ei, inclusiv, cele moldovenești continuă să fie demonstrate pe mai multe canale de televiziune, în tot spațiul fostei URSS. V. Maleavina a fost membră a Uniunii Cineaștilor din Federația Rusă.

Titluri și premii:

Artistă Emerită a Federației Ruse, 1993,

Laureată a FC "Jenskii mir -94" (Naberejnîie Celnî) "Pentru feminitate și curaj"

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
2453 locuitori

Sagaidac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Sagaidac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2453 de oameni. Satul Sagaidac a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.