Cuzuioc Ion

Ion Cuzuioc – scriitor, medic, critic, scenarist.

Născut la 16 septembrie 1949 în satul Ţareuca, raionul Rezina, Republica Moldova, în familia intelectualilor Valentina şi Pavel Cuzuioc. Între anii 1956-1963 învață la şcoala de opt ani din satul natal. În anul 1962 obţine premiul I la un concurs literar. În anii 1963-1966 este elev al şcolii №1 din Rezina. În vacanţa de vară (1965) se angajează la Secţia de dezinfecţie profilactică a Centrului de Medicină Preventivă din Rezina, unde tatăl său, Pavel, era şef de secţie, aici însuşeşte primele sale lecţii practice de medicină preventivă care au stat la temelia carierei de medic. Devine student al Facultăţii de Sanitărie şi Igienă a Universităţii de Stat de Medicină din Chişinău. În vacanţa de iarnă a anului 1967, la întîlnirea cu absolvenţii de la şcoala №1, îşi ia inima în dinţi, citindu-şi propria poezie ,,Pîine de secară". După acea întîlnire, redactorul şef-adjunct al ziarului raional „Farul Nistrean" Tudor Iaşcenco l-a intervievat, solicitîndu-i şi poezia, ca peste cîteva zile să o publice în ziar. Aşadar, jurnalistul Tudor Iaşcenco a fost primul lui „naş" atît în literatură, cît şi în publicistică, acesta fiind considerat debutul oficial al viitorului scriitor Ion Cuzuioc. Astfel, calea vieţii i-a fost predestinată şi precum mărturiseşte într-un interviu I. Cuzuioc însuşi: „orice început, dacă nu este încurajat, poate avea cu totul alt destin. Eu toată viaţa am mers pe două drumuri paralele: de medic şi de scriitor, fără ca să dau prioritate unuia din ele". Dar să urmărim calea devenirii sale.

În vara anului 1968 se înscrie în Detaşamentul Studenţesc de Construcţii din Kazahstan. În timp ce trenul mergea spre destinaţia Kzîl-Orda (timp de o săptămînă) tînărul student redactează ziarul detaşamentului ,,Hippocrate", unde publică epigrame şi dedicaţii literare, scrise de el la adresa colegilor de studii şi profesorilor. Din primii ani de studenţie frecventează cenaclurile literare „Luceafărul" de pe lîngă ziarul „Tinerimea Moldovei" şi pe cel al Universităţii de Stat din Moldova. Devine şi corespondent al săptămînalului Universităţii de Medicină "Medicul", unde publică schiţe, crochiuri, medalioane, reflectînd activitatea facultăţii, colegilor de studii şi oaspeţilor institutului.

În revista de satiră şi umor "Chipăruş" apare în anul 1969 prima lui schiţă umoristică ,,Controlorul". Tot din acest an începe să colaboreze cu revistele republicane, Radioul şi Televiziunea Naţională. În anul 1971 este angajat prin cumul la Secţia literară, arte şi cultură a cotidianului „Chişinău. Curier de seară". În 1972 au fost publicate la Editura „Lumina" cărţile pentru copii, traduse de el: „Nichita şi prietenii săi" şi „Poveste pădureană". În 1973 devine membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova. Deși are o activitate publicistică şi literară rodnică, Ion Cuzuioc susţine cu succes examenele de absolvire, devenind medic.

1974 este pentru el anul debutului său editorial ‒ culegerea colectivă „Dintre sute de catarge". În calitate de scenarist debutează în anul 1976 cu filmul documentar televizat „Fidelitatea visului" despre chirurgul academician Natalia Gheorghiu.

Pe parcursul anilor 1975-1979 este medic și şef de secţie la Centrul de Medicină Preventivă din Călăraşi. Publică articole ştiinţifico-populare, schiţe şi foiletoane în presa republicană şi ziarul raional. Apoi, între anii 1979-1988, este medic şef-adjunct la Centrul Sănătăţii de pe lîngă Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. Participă la numeroase congrese, conferinţe şi simpozioane medicale. Editează broşuri şi cărţi cu tematică medicală, publică articole ştiinţifice în diferite enciclopedii şi antologii. Este autorul şi prezentatorul emisiunilor „De vorbă cu medicul" la Radioul Naţional şi al emisiunilor „Sfatul medicului" şi „Protecţia civilă" la Televiziunea Naţională. La Teatrul Televizat de Păpuşi „Prichindel" sînt montate piese de teatru, I. Cuzuioc, fiind autorul şi scenaristul acestora. Este autorul mai multor lucrări metodice despre educaţia igienică a omului, dar şi autorul primei cărţi despre SIDA din fosta Uniune Sovietică, intitulată „SIDA ‒ ciuma sec. XX", publicată la Editura de Stat „Cartea Moldovei".

Membru al Uniunii Cineaştilor, Uniunii Umoriştilor, Uniunii Jurnaliştilor şi Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Epigramiştilor şi Uniunii Scriitorilor din România, al Confederaţiei Internaţionale a Cineaştilor, al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. Este preşedinte al Fondului Carităţii şi Sănătăţii din Republica Moldova (1988 pînă în prezent), membru constituant al Congresului Uniunii Europene a Carităţii (1992), preşedinte al Confederaţiei Asociaţiilor de Caritate din RM (1994), copreşedinte al Fondului Internaţional al Carităţii şi Sănătăţii (1966). Membru al prezidiumului Asociaţiei de relaţii de prietenie cu ţările străine; al Alianţei pentru Pace din Moldova şi al Fondului Copiilor din Moldova; membru constituant a circa douăzeci de fonduri şi asociaţii filantropice; preşedinte al Congresului Uniunii Asociaţiilor Invalizilor în Republica Moldova; preşedinte al Congresului Federaţiei pentru Pace Universală din Moldova (1992-2005). Membru al Comisiei Interdepartamentale de profilaxie şi combatere a bolii SIDA.

Autor a 20 de cărţi de poezie, epigrame, publicistică. Lucrările lui Ion Cuzuioc au mai fost incluse în circa 70 de antologii şi cărţi colective. A participat la numeroase festivaluri şi simpozioane literare, saloane de carte.

Titluri şi distincţii:

  • Premiul I la Concursul Unional Literar de la Soci, 1976;
  • Titlul Onorific ,,Ambasador al Păcii"; „Coroana Păcii";
  • Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000, 2009);
  • Eminent al Ocrotirii Sănătăţii;
  • Diploma Carităţii,1998;
  • Cetăţean de Onoare al comunei Ţareuca, raionul Rezina;
  • Titlul de distins lider, Institutul American Biografic l-a inclus în Ediţia Mileniului a Distinşilor Lideri;
  • Titlul „Cel mai lăudat umorist al anului", oferit de „Moldova Suverană";
  • Titlul de „Cel mai fecund scriitor umorist din republică", oferit de saptămînalul „Literatura şi Arta", 2000;
  • Premiul „Literatura şi Arta" „pentru publicistică", 2000;
  • Titlul „Maestru în literatură", 2001;
  • Ordinul „Gloria Muncii", 2001 etc.

Filmografia:

„Fidelitatea visului", „Telefilm-Chişinău", 1976, film documentar ‒ scenarist,

Autor şi prezentator al emisiunii,,De vorbă cu medicul", difuzată la Radioul Naţional,

Autor şi prezentator al emisiunilor ,,Sfatul medicului" şi ,,Protecţia civilă" la Televiziunea Naţională.

Autor şi scenarist al pieselor montate la Teatrul Televizat de Păpuşi ,,Prichindel".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
336 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Danu, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 336 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.