Daghi Ion

Ion Daghi – artist plastic moldovean. S-a născut la 16 august 1936 în s. Olişcani, Rezina. A studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice din Chişinău (1952–1960), Institutul de Design Industrial din Harkov, Ucraina (1962–1967). Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova din 1980, iar din 1990 - doctor în pedagogie și conferențiar universitar.

Participant la numeroase expoziţii de grup; expoziţii personale la Chişinău (Uniunea Scriitorilor, Primăria municipiului, Biblioteca "Transilvania", Casa Naţionalităţilor, Centrul Academic Internaţional "Eminescu"), în mai multe oraşe din România, precum şi în Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi". Participant la tabere de creaţie din Rusia şi România, la simpozioane şi conferinţe internaţionale din Moldova, Georgia, România, Rusia, Ucraina.

Ion Daghi este autorul unor numeroase lucrări monumentale (mozaicuri, picturi parietale, vitralii) care decorează diverse edificii din Moldova, Rusia, Ucraina, precum şi al unor programe, manuale şi lucrări ştiinţifice în domeniul studierii artei plastice. În prezent, definitivează două monografii – "Compoziţia decorativă frontală" (apărut în 2010, este considerat cel mai bun manual în arta plastică contemporană din RM.) şi "Compoziţia decorativă volumetrică" – tematica lor fiind una inovatoare atît la noi, cât şi în întreaga Europă. Deţinător al multor premii şi distincţii (medalia "Meritul civic" este una dintre acestea).

În 1990 artistul realizează o serie de compoziții în pictură parietală pentru Sala biosferei a Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Ion Daghi este autorul a 39 de lucrări cu tematică eminesciană, număr egal cu cel al anilor trăiți de Eminescu. Aceste picturi pe pînză în ulei şi în tempera s-au bucurat de o apreciere merituoasă din partea criticilor de artă din întreaga lume. Mesajul ideatic şi estetic, exprimat sugestiv, dens şi incitant, este redat de însăşi denumirile lucrărilor: "Auzi prin stropii ploii", "Ontogeneză lirică","Explozii sentimentale", "Apeiron", "Enigma existenţei noastre", "Întrepătrunderea lumilor", "În abis", "Printre lumini", "Lumina cugetelor sacre", "Nebuloasa Eminescu" etc.

„Tablourile lui Daghi conţin o gamă redusă la un segment mai restrîns al spectrului cromatic, iar în altele sînt cuprinzătoare, extinzîndu-se de la cele mai întunecate culori şi tonuri de albastru, maroniu, indigo şi negru pînă la cele mai fine nuanţe cromatice şi tonale de azuriu verde, galben, roz şi alb. Şi într-un caz, şi în altul ele exprimă, în simboluri şi alegorii, trăiri sufleteşti cu semnificaţii divine", consideră pictorul Gheorghe Vrabie.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1468 locuitori

Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.