Durbală Anatol

Anatol Durbală actor de teatru și cinema, regizor moldovean. S-a născut pe 24 mai 1970. De mic a visat să devină actor: „ Am visat la actorie din fragedă copilărie, de la școală. Eram sigur că vreau să urmez acest vis, iar la 17 ani eram deja student la Moscova la cea mai renumită școală de teatru din lume, MHAT. Mama a fost singura care m-a susținut total în acest sens, este un om extraterestru. Am dorit acordeon, mi-a cumpărat acordeon. Am dorit la dansuri, m-a dat la dansuri. Niciodată nu mi-a pus piedici, am avut un mare, mare noroc! Majoritatea însă erau sceptici, vedeau alegerea mea ca pe o aventură! De aceea, mi-am zis că dacă merg în profesia asta, trebuie să merg la maxim!". Anatol Durbală este absolvent al Şcolii-Studio "V. Nemirovici-Dancenko" pe lîngă teatrul "MHAT – A. P. Cehov" din Moscova (1992), specialitatea — Actor teatru şi film. Este angajat în trupa Teatrului Naţional "M. Eminescu" din anul 1992.

În prezent Anatol Durbală este actor și regizor la Teatrul Național Mihai Eminescu, lector universitar la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău și prezentatorul emisiunii umoristice "Ora de ras" la un post TV. Recent, a ajuns în topul actorilor de stand-up comedy în publicația britanică The Guardian, datorită filmului „Tenis cu moldovenii". Anatol Durbală este calificat ca unul dintre cei mai buni actori de stand-up, din lume. Aceeași publicație menționează că filmul "Tenis cu Moldovenii" ar trebui să-i aducă un plus de faimă și recunoștință internațională, el fiind cel care a dat valoare acestui film.

Anatol Durbală a jucat personaje remarcate şi deosebite în piesele de teatru: „Ghetou", „Hamlet", "Grande Fleur", „Amorul dănţuie şi feste joacă" etc.

De-a lungul carierei artistice Anatol Durbală s-a învrednicit de o serie de premii: 1992 - Laureat al Festivalului Tinerilor Talente, Chişinău; 1998 - premiul "Cel mai bun debut regizoral" pentru "Un lucru caraghios...", UNITEM; 2002 - Premiul "Cel mai bun rol masculin plan II" pentru rolul lui Zamuhriskin din spectacolul "Jucătorii"; 2002 - Premiul Naţional în domeniul Literaturii, Artei şi Arhitecturii; 2002 - Bursa de Excelenta a Fundaţiei SOROS-Moldova; 2009 - Medalia "Mihai Eminescu".

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără „Mirajul dragostei" (2006) în regia lui.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1722
Populația:
1342 locuitori

Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.