26 aprilie 2024, 05:38 views 27718
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto |

Făureşti, municipiul Chişinău

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
466 locuitori

Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni, dintre care 47.85% - bărbaţi și 52.15% - femei. Componența etnică a populaţiei satuluiu este următoarea: 98.93% - moldoveni, 0.21% - ucraineni, 0.85% - ruşi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.

Localitatea, amplasată pe malul stîng al rîului Ichel este atestată într-un act din 1634, cînd un oarecare Guţul din Făureşti apare ca martor la stabilirea hotarelor moșiei satului Dragomireşti. În 1719 o jumătate de sat aparţinea lui Nicolae Donici, iar la 1720 o parte din sat era cumpărată de Darie Donici din Stețcani.

În 1836 satul avea 49 de gospodării cu o populație de 297 de oameni. Moșierul Ion Ciorescu, fondatorul școlii agricole din Cricova, avea aici pămînt, pădure, o moară. Atunci cînd a decedat, în 1886, a fost înmormîntat la Făureşti, dar, conform testamentului defunctului, urma să fie transferat la Cricova, pe teritoriul şcolii întemeiate de el, dar care încă nu era finisată.

În perioada sovietică la Făureşti s-a aflat o secţie a gospodăriei experimentale a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Zootehniei şi Medicinii Veterinare cu sediul în Ciorescu. În localitate a fost deschisă o şcoală primară, cămin cultural cu instalaţie staţionară pentru proiectarea filmelor, bibliotecă, punct medical, două magazine, creşă-grădiniţă de copii.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.