09 aprilie 2013, 10:09 views 49021

Mănăstirea Sireți

Foto: manastirea-sireti.md

Mănăstirea de la Sireți cu hramul „Sfîntului Mare Mucenic Iacob Persul” se află în preajma satului Sireți (raionul Strășeni), la 16 kilometri de Chişinău. Mănăstirea a fost înființată pe 10 decembrie 1998, în ziua pomenirii Sfîntului Iacob Persul, de către slujitorii bisericii Sfîntului Ierarh Nicolae din Sireţi, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor şi ierodiaconul Natanael. La data de 24 mai 1999 s-a pus temelia bisericii Sfîntului Mare Mucenic Iacob Persul, care a fost sfinţită un an mai tîrziu, la 29 octombrie 2000.

La 22 martie 2005 au început lucrările de construcţe a marii biserici ce s-au finalizat în septembrie 2006. Mănăstirea Sireti deţine un bogat tezaur duhovnicesc nepreţuit şi anume părţi importante din moaştele mai multor sfinţi.

La mănăstire se păstrează o racliță cu moaștele Sfîntului Iacob Persul; o părticică din moaștele Sfîntului Ierarh Nicolae, o părticică din lemnul Sfintei Cruci.

Călugării de la mănăstirea din Sireți intenționează să mai construiască o trapeză, un corp de chilii, gard împrejurul locașului, un metoc și o fîntînă.

Călugarii desfășoară o bogată activitate misionară printre deținuții de la penitenciarul "Pruncul".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1562
Populația:
8765 locuitori
Logo

Briceni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Briceni. Amplasat în valea formată de rîuleţele Lopatnic şi Vilia, la frontieră cu Ucraina, oraşul Briceni este situat la o distanţă de 230 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8765 de oameni. Prima atestare a localităţii Briceni datează din anul 1562, la acea dată fiind un mic sătuc cu numele Adicăuţi din ţinutul Hotin, pe care Despot vodă îl dăruia lui Vartic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.