21 ianuarie 2011, 15:47 views 55393

„Cîvîrma” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

Pentru aluat:
•   Aluat dospit (vezi reţeta „Locum”) sau varianta modernă lavaş gata.

Pentru umplutură:
•    2 pahare de brînză de vaci sau brînză de oi dată prin răzătoare,
•    0,5 pahare de stafide,
•    3-4 linguri de zahăr,
•    vanilie,
•    sare,
•    2-2,5 pahare de brînză de vaci.

Pentru dres:
•    2 ouă,
•    4 linguri de unt,
•    2 pahare de smîntînă,
•    sare.

Mod de preparare:

Preparaţi aluat dospit (vezi reţeta „Locum”), întindeţi bine aluatul (sau desfaceţi lavaşul) atît cît să acopere fundul formei pentru copt, ungeţi în prealabil cu 2 linguri de unt topit forma. Jumătate din foaie se presară cu brînza de vaci sau cu brînză de oi dată prin răzătoare, acoperiţi cu partea liberă, lipiţi marginile. Presaţi un pic semifabricatul în lăţime, puneţi-o într-o formă cu margini înalte, unsă cu untul rămas. Ouăle se bat cu smîntînă, se sărează, se toarnă deasupra şi să dă la cuptor, acesta fiind bine încins înainte, se coace la temperatura de 200 de grade timp de 30-40 minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
6861 locuitori

Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.