Rudeaghina (Plotnicova) Ariadna

Ariadna Rudeaghina (Plotnicova) - regizor, actriţa, Om emerit în arte a Moldovei.

S-a născut la 19 ianuarie 1935 în or. Tiraspol. Taicăsu era antrenor la înnot, mama - profesor la coreografie, participantă la Fes­tivalul mondiali al tineretului şi studenţilor la Moscova în 1957. Dupa evacuarea în anii războiului în Tobolsc, Rusia sa întors în 1944 în Moldova şi sa stabilit cu traiul în Chişinău, unde Ariadna a absolvit şcoala medie. Din copilărie sa împrietenit cu arta: mai întîi în cercul dra­matic în Palatul Pionerilor şi şcolarilor din Chişinău, iar în clasele 9-1O a fost şi moderator la Radio Moldova în emisiunea pentru copii "Pionerskaia zorica". A început să studieze dupa absolvirea şcolii la Institutul de ingineri-constructori (MISI) în Moscova. Însă de la anul doi a trecut cu studiile la Chişinău la facultatea de fizică şi matematică Universităţii de stat din Chişinău, care a absolvitei în 1957. Şi totuşi atragerea la arte a fost biruitoare. După interpretarea pe scena teatrului studentesc din Chişinău rolul Luizei în spectacolul "Viclenia şi dragostea" de Şiler, a mai făcut studii profesionale la Institutul teatral A.V.Lunacearskii (GITIS) din Moscova. Paralel cu studiile juca mai multe roluri pe scena teatrului A.P.Cehov din Chişinău.

Din Primele zile activităţii televiziunii naţionale din Moldova în 1958 împreună cu actriţa Constanţa Tîrţău devine unul din primii crai­nici. În 1967 trece defenitiv la muncă în cadru televiziunii în calita­te de asistent de regizor şi devine în sfirşit regizor de categotia supremă. Dar şi aceasta n-o linişteşte. În 1977 mai absolvează cu eminenţa facultatea de teatrologie la acelaş GITIS, îşi perfecţionează maestria. Colaborînd cu diferite grupe de cteaţie, Ariadna foarte succind formule­ază valoarea materialului dramatic, se stăruie să explice cît mai clar ideia operei pentru colegii de echpă şi crează pe teren o atmosferă de creaţie adevărată. Ţelul suprem al orecarei opere de artă îl vede în aceia cît de folositor şi de vaioros acest material este pentru spectator.

Specialiştii în materie şi criticii socot pe drept că Ariadna a influinţat cu mult asupra artei teatrale în cadrul televiziunii, la ridicarea nivelului profesional a specialiştilor TV de diferite profi­luri. Educînd un număr mare de elevi în domeniul televiziunei, ea şi singură ca autor a creat mai mult de o sută de opere de diferite tema­tice şi genuri. Printre aceste lucrări, unele din care a devenit clasi­ce, putem numi: "Fantaziile lui Faratiev" de A.Socolov, "Careta de aur" Iui Leonid Leonov, "Poporul rus" de C.Simonov, "Soarta omului" de M.Şolohov. În calitate de autor de scenarii a apărut în "Dreptul la noroc" după operele de A.Lupan, "Zgripţuroaica" şi "Plictiseala" după A.P.Cehov. Ca critic de artă are mai multe lucrări. Este laureat al premiu­lui "Antena de aur".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.