Rudenco Leo

Leo Rudenco este actor de teatru și cinema moldovean. S-a născut la 16 septembrie 1976, în satul Găvănoasa, raionul Vulcănești. A absolvit Instittutul de Stat a Artelor, specialitatea actor teatru și film, în clasa lui Vitalie Rusu și a lui Veniamin Apostol (1999).

A debutat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu" cu rolul lui Mowgli, în regia lui Mihai Fusu. A jucat roluri importante: Iharev în „Jucătorii" de N. V. Gogol în regia lui Ilie Todorov, Astrov în „Unchiul Vanea" de A. P. Cehov (regia - Mihai Fusu); Tom din „Menajeria de sticlă" de T. Williams (Silviu Silvian Fusu); Voin din „Povești de familie" de B. Srbljanovic, Ștefan cel Mare în „Ștefan" de Anatol Gondiu (regia - Alexandru Cozub). A efectuat turnee în mai multe țări ale lumii: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Austria, Ungaria ș.a. A interpretat și roluri episodice alături de maeștri ai cinematografiei din România, Italia, Rusia, Canada, Ucraina.

În 2002 Leo Rudenco a luat Premiul municipal al tineretului pentru merite deosebite în domeniul artei, iar în 2007, la Festivalul Național de dramaturgie - Premiul pentru cel mai bun actor în rolul lui Voin din „Povești de familie". În 2012 i s-a conferit titlul de artist emerit.

Recent, el a interpretat rolul lui Ostap Bender în spectacolul „Douăsprezece scaune" de Ilf și Petrov, montat de către regizorul Petru Hadîrcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1843
Populația:
3354 locuitori

Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Baraboi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Baraboi este situat la o distanță de 23 km de orașul Dondușeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni. Satul Baraboi pentru prima data este atestat documentar la 3 ianuarie 1843.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.