Mergi spre compartimentul: Arhitectura
23 mai 2022, 11:15 Monumentele de arhitectură views 2901
Se propune includerea hotelului „Național” în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat
Foto: kathmanduandbeyond.com
23 mai 2022, 11:15 Monumentele de arhitectură views 2901

Se propune includerea hotelului „Național” în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat

Clădirea hotelului „Național” ar trebui inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat, naționalizate și restaurate de stat pe bază de concurență.

Este o propunere din partea primarului Capitalei, Ion Ceban, către Guvern. Mai mult, oficialul sugerează că în clădire ar putea apărea un centru de tehnologie a informației, transmite moldovenii.md cu referire la agora.md.

„Săptămîna trecută, ne-am pomenit că Hotelul Național se îngrădește cu un gard improvizat din material, plus că este închis drumul public fără permisiune de la Primărie pentru aceste acțiuni. Poliția prezentă la fața locului nu intervenea. Explicația poliției era că gardul se instalează ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire. Noi la executiv credem că s-a dorit intervenția de demolare și învinuirea primăriei în toate, intenționat. Într-un final, primăria a revocat autorizația de demolare a Hotelului Național”, a spus primarul Capitalei.

Mai mult, Ceban a făcut o propunere Guvernului de a include clădirea în Registrul monumentelor aflate sub protecția statului.

„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii Generale, a Maternității sau a Stadionului Republican, dacă cu adevărat vă pasă și țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Iar ulterior, propunerea ar fi ca clădire să fie naționalizată și reabilitată de stat în baza unui concurs. Iar acolo să fie dezvoltat un centru de tehnologii informaționale, centru pentru tineri, diasporă. Noi sîntem gata să ne alăturăm acestui proiect”, a sugerat Ceban.

 

Sursa: agora.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.