02 decembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 37741
Banii noştri cu greşeli
02 decembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 37741

Banii noştri cu greşeli

Graba în care au fost tipăriţi primii lei moldoveneşti, grabă firească şi motivată economic (la fel s-a întîmplat în toate statele desprinse de URSS), a dus la strecurarea unor greşeli gramaticale în textele de pe bancnote.

Mai întâi mănăstirile:

Pe reversul bancnotei de 1 leu este imprimată Mănăstirea Căpriana. În toate emisiunile pînă în 2010 pe bancnotă e scris „Mînăstirea Căpriana". Începînd cu 2010 textul e corectat.

Bancnota de 10 leiMănăstirea Hîrjăuca. Pe bancnotele emise până în 2009 e scris „Mînăstirea Hîrjauca". Începînd cu 2009 s-a modificat în „Mănăstirea Hîrjauca".

Este dovadă de lipsă elementară de cunoaştere a limbii moldovenești utilizarea formei „Hîrjauca" în locul formei corecte „Hîrjăuca/Hîrjăuca", firească foneticii moldovenești.

50 de leiMănăstirea Hîrbovăț. Aici e jale mare! Pe bancnotele emise pînă în 2008 sub imaginea mănăstirii e scris „Mînăstire_ Hîrbovet"! Din 2008 încoace se scrie „Mănăstirea Hîrbovăţ". Aici chiar putem omite utilizarea literei î, la ce erori s-au putut face!

Cea mai cunoscută greşeală este cea de pe bancnota de 100 de lei. Cetatea Tighina e prezentată ca „Thighina". Începînd cu 2008 greşeala este corectată.



Pe bancota de 1000 de lei este reprezentată clădirea Preşedinţiei sub care e scris „Parlamentul Republicii Moldova". Într-adevăr, la începutul anilor '90 Parlamentul activa în edificiul respectiv, lucru care nu mai este valabil în prezent. Corectarea textului trebuie făcută în sensul indicării perioadei de funcţionare a Parlamentului în actualul palat prezidenţial.

Imaginea de pe bancnota de 500 lei nu conţine greşeli dar merită menţionată datorită unicităţii sale.

Pe ea e reprodusă Catedrala din Chişinău avînd în faţă Clopotniţa. Însă la data tipăririi bancnotei – 1992 – Clopotniţa nu exista, fiind reconstruită abia în 1997, după ce fusese distrusă de autorităţile sovietice în 1962.

Este un exemplu de anti-sovietism caracteristic perioadei de început a Republicii Moldova.

Deşi oficial bancnota este pusă în circulaţie în 1999, nu există motive să credem că ea a fost concepută şi tipărită ulterior reedificării Clopotniţei, dată fiind însăşi reprezentarea grafică executată după modelul original al Clopotniţei şi al acoperişului Catedralei.

Descrierile bancnotelor pe site-ul Băncii Naţionale a Moldovei nu menţionează greşelile de mai sus.

Din contra, se operează doar cu formele corecte, ce ar presupune, logic, neautenticitatea leilor cu greşeli. Adică tot ce e greşit e fals!

Odată cu schimbarea guvernatorului BNM s-au pus în circulaţie bancnote de 1 leu şi 20 de lei avînd semnătura lui D. Drăguţanu. Aceste modificări sunt indicate pe site-ul instituţiei. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu corectările din 2008, 2009 şi 2010.

Căci altfel, putem presupune – iarăşi logic – că bancnotele fără erori sunt false!

O remarcă şi despre monedele moldoveneşti: Acestea se bat la Monetăria Statului din România. (cu excepţia monezii de 50 de bani, versiunea 1997, cea aurie, din oţel cu alamă, care se bate în Cehia)

Tradiţia europeană a baterii monedelor (chiar şi după introducerea monedei unice) acordă gravorului dreptul de a-şi grava iniţialele pe rezultatul muncii sale.

Începînd cu 1993 pe banii moldoveneşti sînt prezente iniţialele CD, ale gravorului Constantin Dumitrescu. Pe monedele de 1 ban şi 10 bani – C. D. alăturate, pe cele de 5, 25 şi 50 (versiunea 1993 din aluminiu) – CD suprapuse (monogramă).

Începînd cu 2003 iniţialele dispar.

Cauza nu este făcută publică. Se poate doar presupune un exces de zel al luptei cu „imperialismul românesc", caracteristică perioadei 2001-2009.

Sper să fie îndreptată această regretabilă abordare, dacă tot tindem spre spiritul european.

Dar mult mai grav e că site-ul oficial al BNM nu menţionează numele lui C. Dumitrescu ca gravor al monedelor, la fel cum nu-l menţionează nici pe Gheorghe Vrabie ca autor al bancnotelor. Nu se indică nici măcar existenţa iniţialelor pe monede, lucru absurd având în vedere că ele sunt un indiciu de autenticitate a acestora.

Culmea prostiei este prezentarea pe acelaşi site a monedei de 1 ban din 1993 având iniţialele şterse cu vreun „fotoşop"! (toate monedele de 1 ban puse în circulaţie până în 2003 aveau gravate iniţialele)

Ca o concluzie: „Rîde de tine primul, înainte ca altcineva s-o facă." (Elsa Maxwell)

PS: Nu poate fi uitat nici paşaportul cetăţeanului RM tirajat la vremea lui în milioane de exemplare. Este şi el în categoria lucrurilor cu greşeli care ne însoţesc zilnic.

Sursa: natiadinurma.wordpress.com

Cuvinte cheie:

greşeală , Moldova , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.