11 februarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1237
Analist român, despre integrarea europeană: „Repetați pînă la virgulă greșeala României”
11 februarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1237

Analist român, despre integrarea europeană: „Repetați pînă la virgulă greșeala României”

Jurnalistul, scriitorul și analistul politic român Ion Cristoiu este de părere că R.Moldova repetă greșeala României în ceea ce privește parcursul integrării europene.

Potrivit lui, în timp ce inițierea negocierilor de aderare este prezentată opiniei publice ca "un cadou" făcut țării noastre, pentru care ar trebui să fim recunoscători, da facto, mai puțin se discută despre condițiile și cerințele impuse statelor candidate pentru aderare. Din acest punct de vedere, spune Cristoiu, Moldova repetă acum experiența României, din perioada pre-aderării.

"Dvs. repetați pînă la virgulă greșeala României și anume integrarea în UE este considerată, și îmi dau seama, ca și la noi, un cadou. România suferă și acum de absența oricărei protecții a interesului național, pentru că admiterea a fost văzută atît în NATO, cît și în UE ca un cadou, adică noi eram ruda săracă și au venit niște bogați și le-a zis șerbilor - "veniți și voi la castel, dar să vă descălțați, ca nu cumva să vă miroase picioarele". Și șerbii sînt mîndri că nu au pătruns în castelul propriu-zis, au pătruns în curtea interioară.

Or, asta a făcut ca la noi, și dvs. aveți această problemă, ca oamenii simpli să spună: "stai puțin că pînă la urmă admiterea în UE a fost o chestie avantajoasă și pentru ei". Și la dvs. observ că e aceeași poveste telenovelă. Dvs. veți intra și acolo ne așteaptă rîuri de lapte, mămăligă..

După asta, după ce intri și vezi că sînt niște exigențe te burzuluiești și devii isteric și ești împotriva Uniunii. Dvs, ca și noi, sînteți ruda săracă, bucuroasă că gata intrăm în Uniunea Europeană.

Trebuie să înțelegem că admiterea nu este o afacere, admiterea este o înțelegere. Intri în alianță, negociezi condițiile, dar la noi, admiterea a fost văzută ca un succes al unui Guvern, s-au grăbit, au acceptat toate condițiile și după asta se întrebau dar de ce ne cer ăia niște lucruri pe care noi le-am acceptate. La dvs. tot văd acest iureș.

În primul rînd în ce intrăm? Uniunea Europeană de la Brexit este în criză, nu s-au definit nici acuma, este un arhipelag controlat de Comisia Europeană, în ce măsură se respectă suveranitatea interesele unor țări? Procesul de lărgire a dus la decolorarea uniunii. Uniunea era iniția o alianță din state puternice, egale, care au zis hai să desființăm granițele", a menționat Ion Cristoiu în cadrul unui interviu pentru jurnalista Natalia Morari.

Analistul politic mai afirmă că acordarea statutului de țară candidat la aderare pentru R.Moldova și Ucraina a fost un gest geopolitic și trebuie privit ca atare.

"În cazul dvs. și al Ucrainei aveți o mare problemă, au început negocierile ca să facă sîc lui Putin. Acest proces nu era urm[rea scopul de a mai vedea cine ar putea să intre. Este un gest strict geopolitic. Nu vedeți retorica de la Bruxelles? Nu începeți negocierile pentru că Uniunea are nevoie de dvs., nu! Intrați în Uniunea Europeană pentru că sînteți în prima linie a războiului. La dvs. nu a fost un calcul, a fost un moment istoric, care poate e trecător, nu știi. Problema este - dacă geopolitic se schimbă această situație, nu mai sînteți în prima linie, tare mă tem că nu mai e nimeni interesat de dvs.", a relatat Ion Cristoiu.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.