Materiale din compartiment: Photo gallery |

Alexandru Coconul

Alexandru Coconul a domnit în Moldova în septembrie 1629 – 29 aprilie/9 mai 1630. Fiu al lui Radu Mihnea, a fost lăsat urmaș pe tronul muntean de către tatăl său, domnind la București în perioada 14/24 august 1623 – octombrie 1627.  Fiind foarte tînăr la începutul domniei sale, a fost numit "Coconul". Miron Costin îl caracteriza „şi de trup şi de hire slabu şi boleacu”.

După ce a pierdut tronul Munteniei, fiind mazilit de turci, a depus eforturi susținute să recapete domnia. Dînd turcilor peșcheșuri, în sumă de peste 100.000 de galbeni venețieni, reușește să fie investit ca domn în Moldova, după retragerea lui Miron Barnovschi în Polonia. Însă domnia lui Alexandru Coconul în Moldova a fost de scurtă durată, căci după cum scie Miron Costin înțelegîndu și împărăția că nu este de domnia țării de margine ca aceasta”, el a fost mazilit după cîteva luni .

A fost căsătorit cu Ruxandra Beglitzi (1610 – 1684). Alexandru Coconul a murit la 26 iunie 1632 la Constantinopol.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.