Alexandru cel Rău

Alexandru cel Rău ocupă tronul Moldovei în iunie-iulie 1592 în locul lui Aron Tiranul, care fusese mazilit. Își zicea fiu al lui Bogdan Lăpușneanu, dar deoarece din 1581 avea pretenții domnești, istoricii nu admit această descendență, care, dacă ar fi reală, ar fi avut în acel an doar 8-9 ani, ceea ce nu este confirmat de documentele epocii, căci era un om în toată firea. Posibil era înrudit pe o altă filieră cu dinastia domnitoare a Moldovei.

Avusese o viață de aventură: a fost închis în insula Rhodos, i se tăiase puțin nasul și urechile. La Istanbul devenise prieten cu aga ienicerilor. Pentru domnia Moldovei plătise circa 900 000 de florini și luase de soție pe fosta nevastă a lui Petru vodă Cercel. Aceasta stătuse o vreme în haremul marelui vizir, care o oferise anterior lui Aron vodă, dar care fiind însurat, o refuzase.

Alexandru cel Rău a domnit efectiv de la 7 iunie pînă la 18 iulie 1592, cînd Aron vodă a reprimit domnia Moldovei. Alexandru cel Rău, ca o banală marionetă, a fost mutat la tronul Valahiei. Acuzat de uneltiri împotriva Porţii, de către adversarii săi, este spînzurat în ziua de Florii a anului 1597 în hainele aurite în care fusese prins. A murit în 1597 la porunca sultanului.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1801
Populația:
471 locuitori

Curătura este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti. Satul Curătura este situat la o distanță de 15 km de orașul Șoldănești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 471 de oameni. Prima atestare a satului Curătura datează din anul 1801.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.