Materiale din compartiment: Galeria foto |

Bodiul Natalia

Bodiul Natalia - pictor, regizor

S-a născut la 14 iulie 1949 în oraşul Chișinău, Republica Moldova. A absolvit  şcoala medie № 37 de la Chișinău, apoi Facultatea de Pictură (animaţie), iar apoi Facultatea de Regie de la VGIK вшт Moscova (1966-1973).

Profesia de regizor-animator a studiat-o în clasa patriarhului şcolii sovietice de animaţie - însuşi Ivan Ivanov-Vano. După ce absolveşte facultatea în anul 1973, lucrează în calitate de pictor-scenograf la Teatrul „A. Puşkin” de la Leningrad. Împreună cu Ion Druţă, Ion Ungureanu şi compozitorul Eugen Doga montează spectacolul „Păsările tinereţii noastre”. Dar curînd se întoarce la Chișinău la „Moldova-film”, unde activează pînă în anul 1985 în calitate de pictor de animaţie, aplicînd tehnologia de animaţie fără camera de luat vederi. Activitatea N. Bodiul nu s-a limitat la lucrările cinematografice. Ea a pictat tablouri, a fost scenograf a unor spectacole de la teatrul „Luceafărul”, a scris scenarii pentru viitoarele filme. Pînă de curînd, a lucrat la filmul documentar „Drumul vieţii” după cartea cu acelaşi titlu a tatăl său − Ivan Bodiul, care a condus timp de 22 de ani RSSM.

În anul 2009 a fost distinsă cu Insigna de Onoare de aur „Antioh Cantemir”.

Filmografia:
„Duminica în mahala”, 1969 - pictor-scenograf;
Melodia”, 1973, film în desen animat - scenarist şi regizor;
„Guguţă”, 1970 film în desen animat -  pictor-animator;
„Scara”, 1974, film în desen animat - scenarist şi regizor;
„Elegia”, 1975 film în desen animat - scenarist şi regizor;
„Bătrînul şi motanul”, 1977 - scenarist şi conducător artistic;
Maria Mirabela”, 1981 - coregizor cu L. Popescu-Gopo;
„Drumul vieţii”, 2010 - scenarist şi regizor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.