Internetul și copiii
Proiectul moldovenii.md inițiază o nouă rubrică despre Internet, adresată atît părinților, cît și copiilor. Sperăm, astfel, să putem convinge generațiile să folosească în avantajul lor cele mai bune realizări ale lumii moderne.
Ce este Internetul astăzi pentru noi toți? Este posibilitatea de a lega noi cunoștințe în întreaga lume, de a folosi toate realizările omenirii pentru dezvoltarea gîndirii, de a ieși dincolo de granițele acelui volum de informații, pe care-l poate oferi locul, unde sîntem stabiliți sau mediul respectiv. Este timpul să recunoaștem, noi adulții, faptul că calculatoare și Internetul nu sînt nici pe departe doar o "realitate virtuală", ci o parte integrantă a lumii noastre, iar computerul poate și trebuie să îndeplinească funcția importantă de adaptare a copilului, dar și a adultului în societatea contemporană.
Gîndiți-vă doar un pic că prin intermediul Internetului ni se deschide drumul spre lumea uimitoare a muzicii, astronomiei, fizicii, informaticii, geneticii. Nici o imagine din manualul copilului nu va înlocui 3D-modelul sistemului solar sau interiorul celulei umane. Cantitatea enormă de informații cu privire la cele mai dificile subiecte stocate pe Internet ne servește în cel mai util mod.
Estompînd granițele, Internetul le permite adulților și copiilor din întreaga lume să lucreze împreună asupra unor sarcini comune. Organizarea și participarea la astfel de proiecte ne permite să gestionăm eficient resursele umane în orice organizație și să ne îndeplinim în mod eficient sarcinile, iar copiilor le ajută la formarea deprinderilor de lucru într-o echipă multinațională.
Datorită Internetului avem cel mai larg acces la toate tipurile de enciclopedii, muzee online, materiale istorice, puteți călători oriunde, în orice colțișor al lumii online, în timp real etc.
Este important să selectăm cu precauție contentul și să citim cele mai bune site-uri și surse la tema de care sîntem preocupați, iar aici rolul adulților este să-i ghideze în mod corect și subtil către cele mai bune surse.
Ar fi bine să ne întrebăm despre faptul de ce-i privăm pe copii, interzicîndu-le calculatorul. În primul rînd, copilul nu va avea posibilitatea să cunoască cele mai noi tehnologii concomitent cu semenii săi, și, astfel, îi reducem considerabil șansele de a fi competitiv.
Totodată, tehnologiile informaționale au pătruns peste tot, iar dezvoltarea tehnologiilor în acest domeniu întrece toate limitele imaginabile. Trăim în lumea internet tehnologiilor computerizate. Va mai trece ceva timp și nici o operație nu va putea fi efectuată fără computer, nici cea mai mică producție nu va funcționa fără calculatoare, iar acei care nu posedă tehnologiile automat vor fi necompetitivi. Tehnologiile computerizate vor rămîne un mijloc de îmbunătățire a calității vieții, și nu sens al vieții.
Dacă noi adulții vom depune toate eforturile pentru a cunoaște lumea interioară a propriilor noștri copii și vom fi gata să investim în dezvoltarea lor, atunci calculatorul va fi un avantaj mare pentru ei, iar noi vom fi în măsură să folosim productiv noile tehnologii în dezvoltarea potențialului lor natural, dar și al nostru. De aceea este foarte important pentru noi să mergem în pas cu vremurile, să învățăm, inclusiv, de la copiii noștri, îndemnîndu-i și ghidîndu-i cu înțelepciune, pentru ca să evite capcanele.
În cele ce urmează le oferim, sfaturi practice părinților, profesorilor și copiilor referitor la comportamentul corect pe Internet, pentru a evita problemele.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 3946 locuitori
Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.