12 ianuarie 2011, 16:45 views 46929
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Naslavcea

Вид на остров на Днестре

Naslavcea − sat din Moldova în raionul Ocniţa, situat pe malul drept al Nistrului. Lîngă satul Naslavea se află cel mai de nord punct al Moldovei. De la satul Bîrnova pînă la Naslavcea se întinde o rîpă adîncă. Teritoriile care includ ruptura tectonică la nord de Naslavcea cu suprafaţa de 82 de hectare şi sectorul cu maluri abrupte ale rîului Nistru cu suprafaţa de 308 de hectare dintre satele Lencăuţi şi Naslavcea sînt protejate.

Виды на ж/д вблизи села и над селом

Satul Naslavcea este situat pe dealuri pitoreşti şi creează impresia unui adevărat sat de munte. Pe malul stîng al pîrîului Chisarău, la un kilometru de gura lui se află rîpa numită Karpov Iar, monument paleonologic (în profilul geologic al rîpii putem vedea şisturi negre de fosforit ieştite în afară, lutişuri şisoase, subţiri cu amprente de peşti sarmaţi şi de plante). Pe această porţiune, principala atracţie turistică  o reprezintă locurile pitoreşti. Pînă în prezent, în sat funcţionează Biserica Adormirii Maicii Domnului, construită încă în anul 1905, care activează mai mult de un secol. La doi kilometri de biserică se află peşterile Nagoreni.

Pe malul opus al rîului Nistru (Ucraina) se află renumita mănăstire în stîncă de la Leadovo. În apropierea satului Naslavcea se află o carieră de argilit inundată şi Hidrocentrala 2 (Ucraina). În centrul satului se află monumentul dedicat jertfelor răscoalei de la Hotin din anul 1919.

Вид на село с обрывистого берега Днестра

 Naslavcea - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
518 locuitori

Şalvirii Vechi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iliciovca, Șalvirii Vechi și Ceapaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 197 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 518 oameni. Satul Şalvirii Vechi a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.