29 iunie 2011, 17:36 views 24445
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Defileul din ocolul silvic „La Castel”, raionul Edineţ

Partea îndepărtată a defileului rîului Racovăţ, ocolul silvic „La Castel”

Am scris despre acest defileu în una dintre publicaţiile noastre din toamnă „Edineţul şi împrejurimile sale”, pe care am completat-o apoi cu fotografii de primăvară. Însă, în timpul uneia dintre călătoriile noastre, trecînd pe unul dintre drumurile raionului Edineţ ne-am pomenit pe partea opusă a defileului, deasupra văii rîului Racovăţ, în apropierea satului Gordineşti. Vederea defileului din partea opusă ni s-a părut atît de curioasă şi impresionantă, încît am decis să facem un nou reportaj, de data aceasta de vară (iunie 2011).

Versantul stîng al defileului este mai înalt decît cel drept, acela de pe care am făcut fotografiile anterioare cele ale văii rîului Racovăţ, anume acesta este motivul – de pe el poate fi văzut ca în palmă tot ocolul silvic, care este destul de lung (mai mult de 1 km), dar şi valea rîului, şi adîncimea defileului impresionează în mod deosebit – este de circa 100 m. Foarte frumos arată pădurea şi unii versanţi ai pantei drepte, care e abruptă şi stîncoasă, în timp ce panta stîngă este mai înaltă şi lină.

Stîncile şi pădurea, ocolul silvic „La Castel”

Din acest loc se poate vedea întregul şir de toltre din preajma meandrului brusc al rîului Racovăţ, ceea ce face ca acest monument al naturii să aibă un farmec aparte, de neuitat. În plus, de pe această pantă se deschide o privelişte minunată către satul Gordineşti şi poate văzută mai de aproape stînca cretacică albă, care stă singuratică în apropierea ocolului silvic şi pe care localnicii o numesc „dintele dragonului”.

Iar pentru a vă oferi o imagine cît mai completă a acestui monument impresionant al naturii, am filmat un scurt material video (1 min. 22 sec.).

Valea rîului Racovăţ, defileul „La Castel”

Aşteptăm comentariile Dvs. la acest subiect.

 

Defileul din ocolul silvic „La Castel” din preajma satului Gordineşti, Edineţ - album foto

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2783 locuitori

Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.