Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Codrenii

Ansamblul-model de dansuri populare „Codrenii” a fost înfiinţat în anul 1952 la casa raională de cultură a oraşului Călăraşi. Primul conducător artistic a fost Grigore Radu.

Ansamblul „Codrenii” este format din trei grupe de copii cu vîrsta de 7-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani.

Ansamblul prezintă în scenă dansuri naţionale moldoveneşti, dar şi anumite obiceiuri şi tradiţii care erau însoţite de dansuri.

Chiar de cînd a fost înfiinţat, ansamblul-model de dansuri „Codrenii” a avut un mare succes în faţa publicului din oraşul Călăraşi, raionului Călăraşi, cît şi alte localităţi din Republica Moldova şi peste hotarele ei .

În repertoriul ansamblului „Codrenii” sînt multe variante ale dansurilor populare moldoveneşti dar şi dansuri ale altor popoare, de exemplu, dansuri ruseşti, ungureşti, ucrainene, bulgăreşti, ţigăneşti şi altele.

Ansamblul „Codrenii” a avut mai multe turnee în Rusia, Ucraina, Bielorusia, Germania, Bulgaria, Franţa etc.

Din 1992 conducător artistic al ansamblului este Gheorghe Furculiţă.

În prezent în repertoriul ansamblului – model „Codrenii” sînt astfel de dansuri ca: „Bătrînesaca”, „Hora şi Sîrba”, „Şaierul”, „Dans Ţigănesc”, ,„Hostropăţ”, „Ciuleandra”, „Coasa”, „Hora de la Sud”, „Sîrba ca la Vălcineţ”, „Dans Bulgăresc”, „Polca” şi altele.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.