Taranov Victor

Victor Taranov - manager-producător, membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova.

S-a născut la 5 august 1942 în or. Nicolaev Ucraina. Şi-a satisfăcut serviciul militar în rîndurile Armatei Sovietice, în cadrul Flotei Marine, în anii 1960-1963. După demobilizarea din armată şi-a urmat studiile la Facultatea de Filologie la Universitatea de Stat din Chişinău. După care activează în calitate de pedagog de limbă maternă în diferite raioane ale Moldovei. În anul 1970 se mută cu traiul la Chişinău şi din 1972 începe să activeze la studioul "Moldova-film", în calitate de vice-director şi director al echipelor de filmare.

A urmat cursuri de perfecţionare la Moscova (1973), continuînd să-şi desfăşoare activitatea la studioul "Moldova-film", fiind numit în funcţiile de: vice-director al studioului, vice-redactor şef al Asociaţiei "Arta", director al Asociaţiei "Documentalistică", director-adjunct al Asociaţiei "Ecoul" (1979-1989). După reorganizarea studioului în "Cinema-concern" a activat în calitate de manager al diferitor proiecte cinematografice, în colaborare cu ţările străine: la Televiziunea engleză - ''Aventurile pușcașului regal Sharp" (1992-1994) – serial, proiect internațional "Londra-New York pe uscat"; director-adjunct al proiectului cinematografic "Ultima lovitură" (1995) Hong Kong; director-manager al filmului artistic "Vendetta în stil evreiesc" (1996) - coproducţie cu studioul "Ecoul" şi Cinematografia Naţională din Israel; director-şef adjunct al serialului televizat "Horiblouer"(1997) producţia televiziunii din Anglia. Din 1989 a activat în calitate de director şef-adjunct al studioului "Ecoul" în Moldova.

A decedat în anul 2011.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
2000 locuitori

Duşmani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Duşmani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 6 km de orașul Glodeni și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2000 de oameni. Satul Dușmani a fost atestat documentar în anul 1508.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.