Plămădeală Ana-Maria

Ana-Maria Plămădeală ‒ filmolog, scenarist, specialist în istorie, teorie şi critică de film.

Născută la 9 noiembrie 1949 la Moscova, în familia intelectualului diplomat, cineast, a omului de cultură înaltă Vladimir Plămădeală. Familia avea pe atunci una dintre cele mai bogate biblioteci personale din Chişinău, astfel că Ana-Maria a îndrăgit de mică cartea şi nesfîrşitele lecturi, care au contribuit şi ele la alegerea ei de a urma calea adevăraţilor intelectuali.

A absolvit Facultatea de Filmologie la VGIK în anul 1972. A activat la studioul „Moldova-film" în calitate de redactor la Secţia de filme documentare, pe parcursul anilor l972-1976. Începînd cu anul 1976 este angajată la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, unde activează şi pînă prezent, urcînd în cariera profesională de la colaborator ştiinţific superior la şef de sector teatru şi cinema, pînă la şef de departament. În anul 1982 îşi susţine teza de doctorat în domeniul studiului artelor: istoria şi teoria filmului. Tot în această perioadă colaborează cu studioul „Telefilm-Chişinău", scriind cîteva scenarii pentru filme documentare de scurtmetraj.

Prima ei monografie „Filmul, folclorul şi literatura" (în limba rusă „Kino, foliklior i literatura") apare în anul 1985. D-na Plămădeală Predă disciplina „Istoria filmului" la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de la Chişinău. În anul 1996 primeşte titlul de conferenţiar cercetător.

A scris studii de referinţă în domeniul artei cinematografice: cîteva monografii, circa 90 de note biografice şi circa 150 de articole şi cronici cinematografice, care au văzut lumina tiparului nu numai în Republica Moldova, ci şi la Moscova, Bucureşti, Skopje (Republica Macedonia) şi la Die-Drome (Franţa), precum şi în multe alte părţi ale lumii. În anul 2001 apare o altă monografie a ei, cu titlul „Mitul şi filmul".

Pe parcursul anilor 2006-2010 a fost director al Centrului Studiului Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural din cadrul AŞM. Începînd cu anul 2010 ‒ cercetător ştiinţific principal al Secţiei „Arte audiovizuale", Centrul Studiul Artelor al IPC.

Ana-Maria Plămădeală fiind preocupată de viaţa şi activitatea oamenilor de cultură (cineaşti, scriitori, compozitori, actori etc.) din spaţiul nostru cultural (Vlad Ioviţă, Eugen Doga, Ion Druţă, Mihai Calic, Mihai Volontir etc.), dar, mai ales de cea a regretatului regizor Emil Loteanu scrie o serie de eseuri sub genericul „Destine cinematografice", printre care „Emil Loteanu – fascinaţia universului romantic", publicată într-un volum omagial, în 2008, la Editura „Cartea Moldovei".

Titluri şi premii:

Om emerit al RM, 2000,
Doctor habilitat în studiul artelor, 2000,
Ordinul „Gloria Muncii", 2012

Filmografia:

„Întîlniri la molbert", 1976, documentar,
„Noi desenăm şi cîntăm", 1979, documentar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1957
Populația:
2900 locuitori

Crasnoe este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Slobozia și la 110 km de Chișinău. Populaţia orașului Crasnoe alcătuia 2 900 de oameni în anul 2010. Orașul Crasnoe a fost înființat în anul 1957.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.