Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 mai 2018, 16:40 views 13378
Ansambluri folclorice din toată țara s-au adunat la Leușeni
08 mai 2018, 16:40 views 13378

Ansambluri folclorice din toată țara s-au adunat la Leușeni

Dans şi voie bună de Sfîntul Gheorghe la Leuşeni.

Şapte ansambluri folclorice au interpretat cîntece pastorale şi folclorice în cadrul Festivalului Mioriţa. Localnicii, dar şi oameni din satele vecine au venit să se bucure de sărbătoare.

În cadrul festivalului, gospodinele au pregătit tradiţionalul pilaf, iar bărbaţii au încins hore.

La festival au răsunat cîntece despre ciobani şi păstoriţe.

"Tăiem brazde cu iarbă, punem o crenguţă de salcie şi le stabilim în poartă în gard şi sărbătorim sărbătoarea Sfîntul Gheorghe."

"Pe timpuri, din străvechi, la sfîntul Gheorghe se începea ciobănitul, adică ciobanii porneau lucrul se adunau mioarele. "

"La noi, de Sfîntul Gheorghe se coace pîine, se vopsesc ouă roşii şi verzi, se dă de pomană , se îngrămădesc oamenii la stînă şi aleg ciobenii."

Mîncarea pregătită la eveniment a atras toţi pofticioşii.

"Facem pilaf din lapte de vacă, popular îî spunem plache. Am umflat orezul, pe urmă am pus lapte şi tot fierbe, fierbe şi se umflă. Am pus stafide şi zahăr."

Oamenii au ales să sărbătorească în sînul naturii, mai ales că şi vremea a ţinut cu ei.

"Foarte frumos. Ne aducem şi noi aminte cît sîntem încă de la ţară. Foarte frumos. La noi se coc plăcinte şi ies la iarbă verde."

"Foarte bine, aer curat, lume multă, reprezetanţi."

La sărbătoare au participat şi reprezentanţi din cadrul Guvernului şi a Parlamentului.

" Prin aceste festivaluri demonstrăm că sîntem un popor care ştim că muncim, care ştim să ne odihnim", a spus deputatul PDM, Anatolie Zagorodnîi.

"Pentru mine personal este o mîndrie să vin aici la d-stră în comuna Leuşeni, fiind şi eu născut în raionul Hînceşti. Este de datoria noastră să promovăm, să dezvoltăm şi să respectăm tradiţiile noastre populare", a spus secretarul de stat, Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

"Le urăm la toţi de sfîntul Gheorghe să fie sănătoşi, să fie voioşi şi să ajungem şi la anul să petrecem sărbătoarea de onoare", a spus primarul interimar Leuşeni, Ion Dragan.

La finalul festivalului, vizitatorii au avut parte şi de un concert prezentat de interpreta de muzică populară, Lenuţa Gheorghiţă.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

folclor , ansamblu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
789 locuitori

Plopi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca, Hîrtop, Taraclia și Plopi. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 789 de oameni. Satul Plopi a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.