Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 mai 2021, 11:00 views 2157
În Chişinău se menține stare de urgență în sănătatea publică cu măsurile restrictive de rigoare
Foto: depositphotos.com
01 mai 2021, 11:00 views 2157

În Chişinău se menține stare de urgență în sănătatea publică cu măsurile restrictive de rigoare

Comisia extraordinară de sănătate publică (CESP) a municipiului Chișinău a stabilit astăzi noi măsuri în contextul situației pandemice cauzată de COVID-19.

Astfel, pe teritoriul capitalei se stabilește gradul de alertă „Cod Roşu", cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile, transmite MOLDPRES.

Conform Comisiei, se mențin măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19: portul obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public (masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul); respectarea distanței fizice între persoane; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, precum și cele de igienă respiratorie; aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) se recomandă în grupuri mai mici de trei persoane, cu excepţia membrilor unei familii; se recomandă evitarea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului şi în spațiile publice fără necesitate stringentă.

De asemenea, se stabilește regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare în intervalul orelor 06:00-18:00, cu zilele sanitare în fiecare zi de luni. Totodată, Centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa până la ora 18:00.

Comisia recomandă desfășurarea slujbelor religioase în afara bisericilor, la aer liber, utilizând sisteme de sonorizare și transmisiunea online, după caz, cu respectarea regulilor de sănătate publică și măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19, cu păstrarea distanței de 1 metru dintre persoane și portul obligatoriu a măștii de protecție (masca trebuie să acopere nasul și gura). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis admiterea organizării evenimentelor culturale, cu prezența fizică a publicului până la 20 persoane, în spațiile bibliotecilor (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, programe de instruire pentru public etc.), cu respectarea măsurilor de sănătate publică de prevenire a infecției COVID-19.

Conform hotărârii adoptate, autoritățile municipale solicită în continuare suportul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri pentru controlul regulilor de sănătate publică și de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în stradă și la stațiile de transport public din municipiul Chișinău.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , stare de urgență

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1176 locuitori

Mahala este un sat din cadrul comunei Corjova, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1176 de locuitori. Satul Mahala a fost menționat documentar în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.